Blue is the colour

PRO blue

Prvi zapis v seriji mnogih... Tokrat o himni - Blue is the colour.

Le kdo ne pozna ene najslavnejših nogometnih himen na otoku. Himna se v veliki večini še redno vrti na domačih tekmah Chelseaja in finalih pokalov (če se seveda Chelsea uvrsti vanj), pa čeprav so jo posneli že pred 42 leti (vmes vrtijo tudi Suggsovo - One step beyond). Tradicija je pač tradicija in kljub popolnoma drugačni strukturi kluba, kot pred 40 leti, je duh himne še vedno prisoten.

Kako pa se je pravzaprav začelo?

Pesem je bila napisana z namenom, da bi obeležili Chelseajev finale v ligaškem pokalu leta 1972. Besedilo je delo Daniela Boona in Roda MxcQueena, glasbo pa je prispeval Larry Page Orchestra. V takratnem času so bile nogometne himne nekaj novega na otoku. Vse pa je bilo na tem, da bi s pomočjo taktov, ki gredo lahkotno v ušesa, povezali komercializacijo kluba z navijači (ja klube so tržili že takrat). Podobno so drugi poskušali že malo prej. Na primer leta 1970 so angleži skovali že nekaj taktov za motivacijo ekipe, ki je odšla v Mehiko braniti naslov prvaka iz leta 1966. Leta 1971 so pri severnih sosedih Arsenalu že vrteli pesem »Good old Arsenal«. Melodija je pripadala skladbi Rule Britannia. Ker je Chelsea seveda moral postaviti letvici višje, so leta 1972 skovali živahnejšo in predvsem bolj melodično pesem, ki je šla takoj v uho.

Na mrzlo februarsko jutro se je vsa tedanja Chelseajeva ekipa zbrala v Wessex Sound Studiu v Highburyu za snemanje pesmi. Takratni napadalec Peter Osgood je bil navdušen nad snemanjem skladbe, čeprav naj bi bila nervoza pri petju ogromna. Pa ne samo pri njem, ampak kar v celotni ekipi. Da bi zmanjšali pritisk, so pred snemanje spili kar nekaj alkohola. Singel je bil posnet in kasneje tudi album. Pesem Blue is the colour je zvenela veliko bolje, kot Osgoodova solo verzija pesmi Middle of the Road v kateri je vztrajno ponavljal refren: »Chirpy Chirpy Cheep Cheep«. V marcu 1972 je Blue is the colour zasedla peto mesto na lestvici singlov v državi.

Priljubljenost pesmi se je vztrajno večala. Tako so bili igralci povabljeni v oddajo Top of the Pops na BBC-ju. Producenti so bili šokirani nad zelo ne-modnim stilom igralcev, ki so prišli v usnjenih jaknah in ponošenih hlačah, zato so poslali igralce v nabavo v blagovnico Marks and Spencer, kjer so kupili 16 identičnih »jumper« puloverjev, da bi ekipa izgledala bolj enotno. Še večjo skrb pa so jim povzročali nervozni igralci, v oddaji naj bi namreč peli v živo. Po nekakšni generalki, so se producenti odločili, da morajo igralci sprostiti svojo napetost. Ponudili so jim, kaj drugega, kot alkohol! Takratni vezist John Boyle je menda izjavil: »Pred nastopom je bila katastrofa. Kup pevskih amaterjev. Po nekaj zvrnjenih šilc žganja, so ljudje na odru videli 16 Frankov Sinater!«. Med nastopom pa se je v gručo igralcev prikradel navijač, ki je veselo prepeval z njimi. Zameril mu ni nihče.

Pesem je ostala na lestvici celih 12 tednov. Žal ni pomagala pri osvojitvi ligaškega naslova v tem letu. Na Wembleyu je bil boljši Stoke City.

Pesem pa je dobila tudi kar nekaj drugih različic. Češki pevec František Ringo Čech jo je predelal v verzijo "Zelená je tráva" in pesem je bila priljubljena himna v takratni Čehoslovaški državi.
Leta 1978 so jo v Kanadi predelali v "White is the colour" in takoj je postala lokalni hit med navijači nogometnega kluba Vancuver Whitecapsov.
Kopirali so jo tudi na Danskem. Nalov ima "Rød-hvide farver" (rdeča in bela barva). Bila je celo uradna navijaška pesem danske reprezentance na olimpijskih igrah leta 1972.
Pojavi se tudi na Finskem. V finščini je znana pod naslovom "Taas kansa täyttää", kar bi direktno prevedli v "Tribune so polne". Vrti jo najtrofejnejši finski klub - Helsingin Jalkapalloklubi.
Navijači norveškega Moldeja imajo podobno različico pesmi, ki se začne kot originalna a je refren in ostalo spremenjeno.
Pesem pa je prisotna tudi na tekmah ameriškega nogometa. Lasti si jo kanadsko moštvo Saskatchewan Roughriders. Njihova se sicer glasi Green is the colour.
Uporabljali pa so jo tudi člani volilnega štaba angleških konzervativcev, ki so leta 1979 zmagali na volitvah z Margareth Thatcher na čelu. Vendar v malo drugačni, politični obliki.

»Blue is the colour«

»Zelena je trava«

 

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! KTBFFH!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov