Prizadevanja CST za varna stojišča na Bridgeu

PRO stand

Preden razjasnim naslov, bi rad nekaj malega napisal o sami navijaški organizaciji, ki je nastala pred časom in se imenuje Chelsea Supporters Trust (CST).
V to navijaško združbo so v večini vključeni navijači, ki že vrsto let spremljajo klub in ki jim nogomet ni le postranska dejavnost. Vendar pa članstvo ni vezano le na »starešine« ampak se v veliki meri širi tudi na mlajše in tudi na navijače ki, s(m)o iz tujine. Zaradi globalizacije nogometa in s tem vlaganje v cilj, da se iz klubov naredi t.i. »brand« so angleški klubi izgubili del lastne identitete. Določen sektor navijačev se je ločil. Tega pa pri CST močno zavedajo in želijo vrniti glas navijačev na Bridge.

Cilj te družbe je v prvi vrsti vzpostavitev boljšega kontakta med navijači in upravo kluba, da bi se atmosfera na stadionu dvignila, da bi se vse navijaške ekipe združile pod skupno streho in da bi bile možnosti za oglede tekem na sploh boljše. Prejšnji direktor kluba Peter Kenyon je v svoji eri službovanja na Bridgu ustanovil t.i. »Fans Forum« v katerem so predstavniki letnih imetnikov kart, predstavniki večjih supporters clubov, uredniki neuradnih Chelsea revij (fanzines) in predstavnikov kluba. Od letošnje sezone naprej pa bo imel svoj sedež v tem forumu tudi predstavnik CST. Kratkoročni smoter CST je izboljšati dialoge med navijači in trenutnim direktorjem Ronom Gourlayem . Dolgoročni cilj pa je tudi ta, da bi dobili predstavnika v samem odboru kluba. Trenutno pa so v prizadevanju, da se javnosti predstavi model varnih stojišč, ki bi lahko dodobra dvignila atmosfero na stadionu.
CST dela v okviru Angleškega združenja krovne organizacije Supporters Direct, ki ima pod okriljem preko 180 supporters klubov in preko 300,000 članov. Povezani pa so tudi z Football Supporters Federation. Več o the povezavah kdaj drugič.
Združenje navijačev je lahko zelo močno orodje. Dober primer je npr. Portsmouth, kjer so navijači (Pompey Supporters Trust) odkupili klub. No, nekaj podobnega se je zgodili tudi pri Chelseaju, ko so leta 1997 nekateri navijači na čelu s Kenom Batesom ustanovili neprofitno organizacijo »Chelsea Pitch Holders« in si nazaj izborili zemljišče Stamford Bridga in pravico do uporabe imena. Vendar namen CST ni rušenje kluba.
CST vodi Tim Rolls. Super možakar, ki dejansko 120% živi za klub. Spoznal sem ga oktobra v pubu ob Bridgu. Po kratkem klepetu sem se odločil, da jim se jim pridružim, četudi ne morem biti prisoten na vsaki tekmi in sestankih odbora. S CST je povezan tudi naš navijaški klub oziroma naš predsednik. Več o Chelsea Supporters Trustu si lahko preberete na njihovi spletni strani http://www.chelseasupporterstrust.com/ ali jim sledite na Twitterju @ChelseaSTrust.


Varna stojišča

20.4.2014 je pred tekmo s Sunderlandom potekala predstavitev t.i. varnih stojišč (več na http://www.safestandingroadshow.co.uk/myths/obstructed-view). Tak model stojišč uporabljajo v Nemčiji, kjer je (tudi zaradi tega) atmosfera neprimerno boljša, kot v Angliji.

stojiscagifKampanja promoviranja varnih stojišč poteka pri vseh klubih Premier lige in Championshipa pod vodstvom organizacije Football Supporters Federation. Predstavitev je potekala nasproti podzemne postaje Fulham Broadway ob Stamford Bridgu.
Gre se za to, da bi na varen način stadioni spet zaživeli, kot so v preteklosti. Tragedija v Hillsboroughu je bila povod, da se ukinejo navijaška stojišča (terase) in da jih nadomestijo sedeži. Po 25 letih se torej počasi vračajo vrstna stojišča ampak v povsem drugačni, varni obliki.

Stojišče je sestavljeno iz jeklene konstrukcije in plastičnega dela. Slednji se lahko sestavi v zložljiv sedež ali pa se ga enostavno spremeni v stojišče. Pred vsakim navijačem je jeklen obok, ki varuje navijače, da ne morejo pasti naprej, eden preko drugega. V spodnjem videu je opisano, kako imajo s tem urejeno pri nemškem Hannovru. Na voljo je 3000 varnih sedišč, ki se spremenijo v preko 5000 stojišč. Do sedaj niso imeli še nobenih incidentov in navijači naravnost obožujejo takšna stojišča. Karte za takšne sektorje so tudi najbolj iskane, saj je tam najboljša atmosfera. Še boljše pa imajo seveda pri dortmundski Borussii, kjer njihov stadion Signal Iduna Park (Westfalenstadion) premore navijaško tribuno "Die Sudtribune", ki sprejme kar 25,000 navijačev in je s tem največji sektor stojišč v Evropi.


Varna stojišča v Hannovru

Pred kratkim so postavili prva takšna stojišča pri tretjeligašu Bristol Cityu. Tretjeligaški klubi so v večini podprli idejo takšnih tribun. Za to se nadejamo, da bomo morebiti tudi v prihodnosti spet lahko stali na tekmah Premier lige. Si predstavljate, da bi zopet lahko vsaj okusili atmosfero 70'-80' na Shedu? Že res, da takrat nekaterih od nas še ni bilo na modrem planetu ampak po pripovedovanju starejših angleških navijačev je bilo noooroo vzdušje!

 

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! KTBFFH!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov