Chelsea v prvi svetovni vojni

PRO ww1

V zadnjih dneh julija, smo obeležili 100 let, odkar se je začela prva svetovna vojna, ki je trajala do leta 1918. V njej je tragično preminulo preko 16 milijonov ljudi. S prihodom vojne se je ustavila tudi takratna prva liga na Otoku. Tako zasledimo, da od leta 1915 do 1919, liga ni bila v udejstvovanju. Zadnji prvak pred vojno je bil Everton, prvi po vojni pa West Bromwich Albion. Veliko nogometašev je šlo služiti svojim domovinam. Bilo je tudi veliko žrtev med njimi. Bradford City je na primer izgubil kar devet svojih nogometašev!
Na drugi strain pa so obstajali tudi nogometaši, ki so bili odlikovani za svoja herojska dejanja: Donald Simpson Bell, Bernard Vann, Tim Coleman...Gre za polprofesionalne nogometaše, ki so večinoma igrali v bolj ali manj nepoznanih klubih.
Med vojno je sicer obstajala neuradna nogometna liga imenovana Football combination, ki je bila ustanovljena leta 1915 in v kateri so igrali klubi iz Južne Anglije in Walesa. Kasneje je bilo tekmovanje namenjeno le rezervnim ekipam moštev. Takšno tekmovanje pa pravzaprav poznamo še danes, le pod drugačnim imenom. Ekipe s severa in centralne Anglije pa so igrale v ligi imenovani Central league, katera obstaja še danes v in je prav tako namenjena le rezervnim moštvom.

V februarju 1914 je bil ustanovljen t.i. Nogometni bataljon, ki je bil del Middlesex regimenta. Bataljon je vodil nogometaš Frank Buckley (Derby, Birmingham, Man. United, City,...). Njegov bataljon naj bi štel 600 vojakov (nogometašev), srečen konec jih naj bi doživelo le 100. Borili so se v znani bitki pri Sommi. Med vojaki so bili nogometaši z vseh možnih klubov. Nekaj seveda tudi iz Chelseaja. Najbolj znan pa je bil poročnik Vivian Woodward. V takratnem času je bilo v Britaniji okoli 5000 profesionalnih nogometašev in 2000 naj bi jih odšlo v vojno.
Kako pa je bilo med vojno s Chelseajem?
Chelsea je sezono 1914/1915 končal na 19 mestu, a se je prebil do finala FA pokala, kjer je bil s 3:0 boljši Sheffield United. Sezono 1919/1920 pa je klub končal na zavidljivem tretjem mestu v prvi ligi. To je bil do tedaj najbolša končna uvrstitev od začetka kluba.
Da ne dolgovezim v nek nogometno-vojni esej, si poglejmo nekatere dejstva, ki so povezana s Chelseajem in prvo svetovno vojno.

• Kmalu po izbruhu vojne je bila organizacija profesionalnega nogometa v Angliji pod hudimi političnimi in medijskimi pritiski. Zahtevana je bila zamrznitev lige tekom vojne.

• Mediji med vojno niso bili naklonjeni nogometu in klubom. Veliko je bilo napisanih neresnic o delovanju klubov med vojno.

pensioner• Sezona 1914/1915 se je začela normalno, vendar so leta 1915 ligo prekinili in regionalizirali na neprofesionalno raven. Nastopi in goli se v tem času ne štejeo v uradno statistiko klubov in igralcev.

• Govorice pravijo, da se je na božično noč leta 1914, na nogometnih tekmah "premirja in miru", predvsem med vojaki Britanske in Nemše strani, uporabljalo Chelseajeve žoge, saj je v jeseni 1914, Chelsea začel s kampanjo " Footballs for Tommies" preko katere so zbirali denar za žoge, ki so jih kasneje pošiljali vojakom.

• Tekme so se odvijale na bojiščih oziroma kar v jarkih. Po znanih podatkih, naj bi bile odigrane vsaj 3-4 tekme. Ve se za dva rezultata: eno naj bi dobili Nemci s 3:2, drugo pa Škoti s 4:1

• Poslano naj bi bilo 50 Chelseajevih žog s širom sveta. Še danes se točno ve, kam in komu so bila poslana. Nekaj njihovih potomcev je še vedno živih.

• V vojnih sezonah so se zbirali tudi razni skladi za pomoč klubom, saj jim je denarja primanjkovalo. Gledalcev na stadionih pač ni bilo. Klubi so denar vzemali tudi od igralskih plač. Chelsea je bil eden redkih klubov, ki ni zahteval pomoč iz sklada.

• Sin prvega lastnika Chelseaja, Henry Frank Mears, je bil ena od prvih žrtev v letalskih spopadih Angleškega kraljevega letalstva.

• Nogometna legenda Chelseaja "Gattling Gun" George Hilsdon je bil napaden z bojnim plinom imenovanim Mustard gas. Po vojni ni več igral nogometa. Umrl je leta 1941. Za njegov grob se še danes ne ve, kje točno naj bi bil.

• Bodoči nogometaš Andy Wilson je bil zadet s šrapnelom (koščki kovine v topovskih izstrelkih).

• Poročnik Vivian Woodward je v sezoni 1914/1915 odigral zelo malo tekem za Modre, saj je že služil domovini. Vendar pa je dobil posebno dovoljenje, da lahko zaigra v finalu FA pokala, saj se je poškodoval napadalec Thomson, ki pa je poškodbo zacelil. Prva izbira je bil seveda Woodward a je ta odklonil igranje v velikem finalu, ker na poti do tja, ni zaigral na nobeni tekmi.

• Nekdanji nogometaš Bob 'Pom Pom' Whiting je bill obtožen dezerterstva in zaradi tega zaprt. Leta 1917 so ga poslali na fronto, kjer je umrl v Arrasu na Nizozemskem.

• Kar nekaj bivših nogometašev Chelseaja je bilo poškodovanih ali si celo ubitih med vojno. George Lake pa je bil edini nogometaš Chelseaja, ki je takrat igral za klub in padel na fronti. O drugih žrtvah Chelseajevih nogometašev ni podatka.

• Stamford Bridge je bil tudi prizorišče krvodajalskih akcij.

• Ogromno navijačev Chelseaja se je pridružilo južnemu balatljonu imenovanem Royal Sussex "Southdowners"

• Po podatkih, naj bi bil Stamford Bridge prvi stadion v državi, kjer so bila točno označena mesta na objektu, namenjena za oglede tekem invalidnih vojakov.

• Chelsea FC bo spomin na padle borce osveščal preko različnih dejavnosti v in okoli Stamford Bridga. Eden takšnih je bil pred nekaj dnevi, ko so do 10h do 11 zvečer, ugasnili vse luči na stadionu.

 

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! KTBFFH!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov