Prekletstvo Hilsdonovega vetrokaza

PRO veter

V začetku tridesetih let prejšnjega stoletja so na vrh vzhodne tribune postavili manjši vetrokaz. Slednji naj bi bil narejen v obliki in podobi Chelseajeve legende Georgea »Gattling Gun« Hilsdona. S časoma je vetrokaz postal simbol kluba in navijačev, saj so mnogi menili, da prinaša srečo. Najbolj skrajni vraževerneži pa so celo močno verjeli, da bi njegova odstranitev vnesla nesrečo oziroma kar prekletstvo nad klubom.

262f9669e2ad147d6b87175eab5771a22a5fbec7-e1368175319730Leta 1972 so staro vzhodno tribuno Bridga porušili in tako tudi odstranili kultni predmet. Predmet je bil skoraj popolnoma rjast in dodobra zdelan s strani »prijaznega« londonskega vremena. Vetrokaz so potem poslali v restavriranje daleč v »centralno« Anglijo (Midlands). Delo restavratorja ni bilo poceni, saj se je dela lotil eden najboljših mojstrov v deželi. Od takrat, ko ni bilo več vetrokaza nad tribuno, se je začelo najbolj temačno obdobje v klubski zgodovini. Po mnenju mnogih, naj bi se prekletstvo začelo udejstvovati!

Še v sezoni 1971/1972 je bil Chelsea med najboljšimi klubi v državi, igral je v finalu ligaškega pokala in osvojil prvo Evropski lovoriko. Čeprav je bila vzhodna tribuna v letu 1974 ponovno zgrajena, predmetaimages niso postavili nazaj na njegovo mesto, saj naj ne bi bil dokončan. Nato se je začelo turbolentno obdobje finančnega kaosa. Gradnja vzhodne tribune je bila močno finančno presežena. Po ocenah naj bi stala še enkrat več od predvidenega stroška. Klub je zašel v konkretne dolgove. Prodati je bilo treba klubski ikoni Osgooda in Hudsona, da so se dolgovi deloma poplačali. Poleg tega je to za sabo potegnilo še slabe rezultate (izpad v drugo ligo) in porast navijaškega huliganizma. Kriza je trajala dolgo, predolgo. Klub je bil večinoma časa v drugi ligi, v sezoni 1982/1983 pa skoraj nazadoval v tretjo! Na najbolj pomembni tekmi, v najslabši sezoni v zgodovini, so igralci v zaključku lige, na tekmi proti Boltonu, priigrali minimalno zmago in tako obstali v drugi ligi. Starejši navijači še vedno kujejo v zvezde strelca odločilnega zadetka Walkerja. Verjetno je s tem zadetkom rešil klub pred propadom. Še celo podjetje, ki je restavriralo Hilsdonov vetrokaz je vmes bankrotiralo. Skratka, mnogi so verjeli, da je prav odstranitev vetrokaza vzrok za črno klubsko stanje.

NYB2006Tour02Leta 1982 je klub kupil poslovnež Ken Bates za simbolično ceno enega funta (klub se je še vedno močno utapljal v dolgovih). Ob prihodu je bil nemudoma seznanjen z urokom, ki naj bi bdel nad klubom. Ker se je seveda želel tega znebiti, je nemudoma dal v izdelavo nov vetrokaz, ki je bil kopija starega. Njegovo mesto pa je bilo po novem na zahodni tribuni. Že v sezoni 1984/1985 je Chelsea zasedal šesto mesto v prvi ligi, sezono kasneje igral v polfinalu ligaškega pokala in osvojil takratno tekmovanje Full Members Cup. Prekletstvo je bilo končno izničeno. Še dandanes pa si lahko na stadionu ogledate to kultno vetrno lopatico, ki ponosno krasi Stamford Bridge. Naj se ga ne sname nikoli več!

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! KTBFFH!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov