Celery, celery

PRO cel

"Celery, Celery, if she don't come, I'll tickle her bum with a bunch of Celery"
(Zelena, zelena, če ji ne pride, ji požgečkam rit s kosom zelene.)

Verjetno ga ni navijača Chelseaja, ki ne bi poznal zelo priljubljene pesmi, ki jo navijači tako radi pojejo. Ste se morda že kdaj vprašali, od kje izvira ta tradicija petja in metanja zèlene na igrišče in zakaj? Obstaja več razlag, tako da točno določene žal ne vemo. Napisal bom tri, ki so najbolj pogoste, začenši z najbolj verjetno.
Osnova za pesem naj bi nastala iz vesele in praznovalne pesmi "Ask Old Brown". Slednjo predvsem poznajo starejši občani, ki so spadali v delavske razrede Anglije. Po podatkih so to pesem peli v otroštvu in gre takole:

"Ask old Brown for tea
And all the family
If he don't come
We'll tickle his bum
With a lump of celery."

Angleškemu glasbeniku Chasu Hodgesu je bila melodija zelo všeč in jo je veliko igral. Tako je, v duetu z Dave Peackockom leta 1981, tudi posnel skladbo v albumu "Christmas Jamboree Bag". Duet Chas & Dave je poznan predvsem navijačem naših severnih rivalov Spursom, saj sta skupaj skompozirala kar nekaj navijaških pesmi na temo Tottenhama, ki se prepevajo na White Hart Lanu
Bil je avgust leta 1981, ko je eden najbolj slavnih navijačev Mickey GreenawayMickey odšel s svojimi Chelsea kolegi na gostovanja na Švedsko (o Mickeyu bom tudi še pisal v naslednjih člankih). Slučajno se je kaseta s to pesmijo znašla v njegovem avtu in Mickey je poslušal pesem znova in znova. Baje da toliko časa, da se je obrabil trak. Mnogi trdijo, da je takrat v avtu vrtel tudi otroško pesem "Ten men went to mow", ki jo je kasneje (in še danes) prepeval ves stadion. Pesem "Ask old Brown for tea" je malo priredil in jo začel peti na terasah. Ker je bil Mickey seveda velika karizmatična oseba, so jo skupaj z njim prepevali tudi drugi. Nato so začeli na tekmah zèleno metati še na igrišče in razvila se je ena najbolj edinstvenih Chelseajevih tradicij.
Spet druga razlaga je ta, da se je vse skupaj začelo pri nižjeligašu Gillinghamu (150 km jugovzhodno od Londona). Pri slednjih naj bi na igrišču začela rasti zèlena in so jo navijači trgali in metali na stadion. To naj bi videli tudi Chelseajevi navijači in si sposodili njihovo idejo, čeprav mnogi dvomijo o tej zgodbi.
Tretja razlaga pa je, da se je metanje začelo leta 1987, ko je Chelsea prišel v goste proti Watfordu v FA pokalu. Chelseajevi navijači so morali mimo vrtičkov ob stadionu, da so prišli do gostujoče tribune. Nekaj prefriganih navijačev se je lotilo trganja zelenjave in jo metati eden v drugega. Vmes pa je bila tudi zèlena, ki ima močno steblo in je za to primerna za metanje na večje razdalje. Nekdo pa se naj bi spomnil slavne Celery pesmi in začelo se je matanje na stadionu in kasneje seveda tudi na Bridgu. Kasneje so navijači metali celo banane, ko se je igralo proti Manchester Cityu, zaradi igralca Imre Varda (igral je kar za 16 različnih klubov v svoji karieri op.p.), ki so mu v šali pravili "banana".
Klubske oblasti pa seveda niso bile preveč navdušene nad metanjem te zelenjave. Že leta 1991 so oblasti prijele kar nekaj navijačev zaradi metanja zèlene na igrišče. Leta 1996 so navijačem Gillinghama prepovedali metanje, saj je bil vratar zadet v glavo. Leta 2002 pa so aretirali pet Chelseajevih navijačev, ki so metali zèleno med tekmo FA pokala proti Fulhamu. K sreči jih niso obsodili. Dejanje so sicer priznali in v svoj zagovor trdili, da je to pač klubska tradicija. Zadnji omembe vredni incident pa se je zgodil leta 2007 (finale ligaškega pokala), ko je sedanji član kluba, takrat pa član Arsenala, Cesc BRITAIN SOCCER LEAG 178391cFabregas prejel "zeleni istrelek" med izvajanjem kota. K sreči ni bil poškodovan, bil pa je zelo zmeden, kaj za vraga se dogaja. Čeprav ni bil nikoli nobeden poškodovan, je FA sprožila postopke proti delikventom. Tudi uprava kluba Chelseaja je strogo nastopila proti metanju zèlene in marca leta 2007 prepovedala vnos in metanje zèlene. Vsak prestopnik bi lahko bil v prihodnje atetiran in obsojen. Metanje je postalo kriminalno dejanje, saj naj bi lahko resno poškodovala igralce in gledalce. Pridržan bi bil tudi vsak, ki bi skušal zèleno pretihotapiti na Stamford Bridge. Angleži so vsako stvar, ki jo navijači mečejo na igrišče, označili kot nevaren "izstrelek". Leta 2002 je bil na stadionu Millwalla, stranski sodnik zadet s cello s koščkom pice! Še vedno pa se seveda znajdejo vmes tudi kakšni kovanci, vžigalniki itd.
Zanimiv poziv navijačem je bilo tudi gostovanje pri praški Sparti v sezoni 2012/13. Celo sama vlada je pozvala navijače, naj na stadion ne nosijo pijače, palic, petard, orožja in zèlene. Zanimivo, med kašnimi predmeti se je znašla ta zelenjava.
Ker je to Chelseajeva tradicija, je navijače prepoved metanja zèlene, seveda hudo razočarala. Nikoli pa ni bil nihče poškodovan. V sezoni 2005/2006 je bilo na tribunah v povprečju ena poškodba na 32,449 gledalcev, 65 ljudi je bilo oskrbovanih v bolnišnici. Dve tretjine poškodb je rezultat raznih padcev, zvinov in kontaktov med navijači. O poškodbah zèlene ne poročajo. V tej sezoni je bilo tudi 78 aretacij zaradi metanja predmetov na igrišče a le 16 jih je bilo v premier ligi. Nobeden od njih pa ni metal zèlene. Najbolj bizarna "poškodba" je bila skorajšnja zadušitev z jabolčno pito (!). Je pa tu seveda tudi moralna plat zgodbe. Metanje hrane ni ravno etično, saj v koncih sveta le te primanjkuje. Klub je celo ustanovil posebno telefonsko linijo, kamor lahko pokličete, če vidite koga, ki meče zèleno na igrišče. Navijači telefonski liniji ljubkovalno pravijo kar Celery hotline.
Četudi jo na stadinonu ne vidimo več, pa je zèlena še vedno tradicija navijačev. Še vedno se jo meče pred kakšnimi pubi na dan tekme


na paradah ob novih lovorikah

oziroma ob kakršnemkoli navijaškem dogodku.

Chelsea-FanCast-T-Shirt-300x225Še morda nekaj podatkov o sami zèlene, kot zelenjavi:
• Latinsko ime za zèleno je Apium Graveolens. Omenjal naj bi jo že Homer v svoji Odiseji 850 leta p.n.š.
• Beseda celery izhaja iz francoščine "celery", le ta pa iz antične Grčije
• Prvič se zèlena omenja, kot živilo, v 17.stoletju v Franciji
• Originalno naj bi jo začeli gojiti v Sredozemlju. Njena rast je dokaj zahtevna, saj potrebuje dalj časa, veliko vode in pravšnjo temperaturo, kot ostale poljska zelenjava.
• Zèlena je odlična hrana za tiste, ki hočejo shujšati, ker telo pri procesu njenega prebavljanja porabi več kalorij, kot jih ima zelenjava sama.

Celery, celery!

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! KTBFFH!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov