Elektrificirani Stamford Bridge

PRO elektrika

Konec šestdesetih let je na Otoku začela nastajati nova »subkultura« imenovana huliganstvo. Chelsea v tem ni bil nobena izjema, prav nasprotno. Skupaj z Millwallom so takratni navijači Chelseaja (če bi se temu lahko reklo tako) sloveli, kot največji malopridneži na otoku.

elek1Pisalo se je leto 1972 in s tem prva tekma v sezoni proti vedno neugodnemu Leeds Unitedu. Po seriji vdorov navijačev na tekmi, je tedanja klubska uprava odločila, da se postavi dve skoraj 2,5 metrski železni ograji (nekakšne kletke), ki bi preprečili vdore domačih in gostujočih navijačev. Postavljeni sta bili pred severno (Matthew Harding) in južno (The Shed) tribuno. S tem je Chelsea postal prvi britanski klub, ki je poskušal zatreti te vdore s pomočjo ograj.Trinajst let kasneje po seriji številnih izgredov pred in med polfinalno tekmo protielek3 Sunderlandu, 4. marca 1985, v severno irskem mladinskem pokalu imenovanem tudi Milk Cup je tedanji lastnik Chelseaja Ken Bates, ogradil tudi vzhodno in zahodno tribuno saj so navijači začeli vdirati praktično z vseh strani. Šel pa je še dalje saj je želel, da se ograje tudi
elektrificirajo z napetostjo 12 voltov. Po njegovem mnenju bi to pomenilo dobro » električno« lekcijo vsakemu vdiralcu na igrišče, ki pa ne bi bila smrtonosna. Londonski svet je Batesovo idejo o omejitvi huliganizma zavrnil češ da to ni humana in varna izvedba omejitve vdorov in huliganizma na terasah (stojiščih). Mediji pa so se spraševali, kakšen bi bil Batesov naslednji varnostni ukrep, elek2če bi električna napetost vseeno bila ampak ne bi preprečevala vdorov na igrišče. Hudomušno so omenjali vodne topove, tanke in celo posebno reševalno službo, ki bi v kolonah s stadiona odnašala poškodovane navijače. Kletke so ob koncu leta 1989 podrli, ko je prišel državni odlok, da se poderejo vse zaščitne ograje na stadionih v Angliji. Povod za to je bila tragedija na Hillsbroughu.

 

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1

 

 

 

 

 

 

 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov