Kratko, a ne sladko

PRO kratko

Si predstavljate, da ste ravnokar izvršili prestop v nov klub in se sanjski debi spremeni v pravo nočno moro? Sicer se bolj redko zgodi ampak smola nikoli na počiva. Nekateri so se zgolj slučajno znašli v kadru za prvo tekmo, drugi pa prišli kot okrepitve. Malo več kot 50 igralcev v zgodovini Chelseaja je zbralo le en nastop in še ta se je za nekatere končal zelo nesrečno.

• Vratar Stanley Macintosh (1930-1936) je na ligaški tekmi 6. decembra leta 1930 proti Derbyu prejel kar šest zadetkov, ki jih je zakuhal prav sam. Sicer je ostal v klubu še šest let a nove tekme v članski zasedbi ni odigral nikoli več.
kratko1• Golobradi vratar Les Fridge (1985-1987) je bil 5. maja 1986 kriv za vseh pet zadetkov proti gostom iz Watforda. Tekma se je končala z izidom 1:5. Podobno usodo je doživel vratar Michael Pinner (1961-1962), ko je 20. aprila 1962 Wolverhamptonu omogočil gostujočo zmago s 4:5.
• Branilec Frank Wolff (1905-1906) in krilni napadalec James Toomer (1905-1906) sta igrala svojo edino tekmo za Chelsea, ko je v FA pokalu 18. novembra 1905 Crystal Palace zmagal s kar 7:1. Prvi je bojda samo zamišljeno opazoval nasprotne napadalce, ko so drveli mimo njega, drugi pa ni pokazal prevelike motivacije za igro. Ob tem je treba poudariti, da je za Chelsea igrala rezervna ekipa, saj se je na isti dan igrala tudi ligaška članska tekma.
• Bivša igralca Mortona Billy Sinclair (1964-1966) in Jim Smart (1965-1966) sta aprila leta 1965 odigrala svojo prvo in zadnjo tekmo, ko so Bluesi izgubili s 6:2 na gostovanju pri Burnleyu. Igralca sicer nista bila mišljena kot prva ekipa ampak je tedanji trener Tommy Docherty kazensko pustil kar osem standardnih članov v Londonu. Vzrok: nočno življenje.
kratko2• Branilec iz Ugande Joel Kitaamirike (2001-2004) je zbral en nastop za Chelsea v tedanji ligi Evropa proti Hapoelu iz Tel Aviva, ko so se potovanju (zaradi varnostnih razlogov) odpovedali številni nosilci igre (Desailly, Petit, Le Saux, itd). Chelsea je doživel boleč poraz z 2:0. Mlademu branilcu so se čez par let zahvalili za sodelovanje.

Najhujše je seveda slab debi za vratarja. Se je pa dvakrat v zgodovini kluba pripetilo, da je na položaju vratarja celo tekmo odigral igralec, ki po izobrazbi sploh ni bil vratar in v obeh primerih je mreža ostala nedotaknjena!
Prvič se je to zgodilo leta 1905, ko je namesto legendarnega vratarja Fatty Foulka mesto med vratnicama zasedel branilec Bob Mackie. Odigral je celo tekmo proti Southern Unitedu v FA pokalu, ki jo je Chelsea dobil z 1:0. Vzrok za menjavo v vratih ni znan.

Drugi primer se je zgodil 66 let kasneje, ko je vratarsko mesto zasedel branilec David Webb. Ob poškodbah prvega in drugega vratarja Petra Bonettija in Johna Phillipsa je tretji vratar Steve Sherwood pošteno zamudil na tekmo z Ipswich Townom in trenerju Davu Sextonu ni preostalo drugega, ko da v vrata postavi igralca, ki mu najbolj zaupa. Webb je pred pričetkom tekme pokleknil pred navijači zbranimi na Shedu, zmolil molitev in ohranil mrežo nedotaknjeno. Bluesi so zmagali z 2:0.
kratko3Je pa seveda dostikrat prihajalo do menjav v vratih, ko je v primeru poškodbe ali nezmožnosti menjave vratarjev, del tekme odigral igralec. Med drugimi so branili igralci Bert Murray, Bill Garner, Tom Langley, David Speedie, John Coady, Vinnie Jones, Glen Johnson in nazadnje John Terry, ko je leta 2006, ob poškodbah Cecha in Cudicinija, stopil med vratnici na tekmi proti Readingu. 

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1

 

 

 

 

 

 

 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov