Vraževerje FA pokala leta 1970

PRO vraz

Šampionska ekipa FA pokala iz leta 1970 je imela kar nekaj vraževernih šeg in ritualov, ki so bili marsikomu zelo čudni in nerazumljivi. Morda pa so prav te navade pomagale igralcem, da so po dveh epskih finalnih dvobojih ugnali Leeds United in se prvič veselili najžlahtnejše pokalne lovorike na svetu.

Manager ekipe Dave Sexton (1967-1974) je na tekme FA pokala nosil perutninske kosti v veri, da prinašajo srečo. Te kosti pa niso bile vsakdanje ampak so imele preteklost. Pripadale so Jimu Lewisu
vraz3 (1952-1958), krilnemu vezistu zmagovalne ekipa Chelseaja iz leta 1955. Poleg tega, se Dave ni hotel slikati s celotno ekipo dokler se niso preko Watforda uvrstili v veliki finale pokala.

Branilec David Webb (1968-1974) se je javil, da bo vohunil za nasprotniki v pokalnem tekmovanju z namenom pridobiti kakšno ugodno informacijo. Edino ekipo, za katero ni mogel vohuniti, je bila ekipa Burnleya. Slednji so prvo tekmo s Chelseajem remizirali, na povratni pa je bil boljši Chelsea s 1:3. Baje so imeli Modri na momente veliko večjo srečo, kot nasprotniki in je rezultat zadnje tekme veliko boljši od dejanske igre.

Vezist John Hollins (1961-1975) je bil edini igralec, ki je lahko pripel list z gostujočo postavo na tablo, ki je bila v domači slačilnici.

Branilec Paddy Mulligan (1969-1972) ni igral niti ene minute v pokalu ampak je bil kljub temu vedno napisan pod spiskom nastopajočih za tekmo (11+ena menjava). Mulligan je vraz2veljal za talisman sreče. Kadar je zaigral, takrat Chelsea ni izgubil.

Direktor kluba Richard Attenbrough je bil posebna srečna »maskota«. Od njegovega imenovanja leta 1969 v upravo kluba, v živo nikoli ni videl poraza ekipe v sezoni 1969/70. Vse domače in gostujoče poraze je »srečno« izpusti zaradi svojega dela v filmskem industriji.

Levo krilo Peter Houseman (1963-1975) je vedno hodil na tekme v klubskem jopiču, čeprav so pravila velevala, da se z jopičem hodi le na gostujoče tekme.

Predsednik kluba Brian Mears je na pokalnih tekmah vedno nosil posebno zlato kravatno zaponko.

vraz1V začetki pokala so se Charlie Cook, Ian Hutchinson, Alan Hudson in David Webb zaobljubili, da se ne bodo strigli ali brili, dokler ne izpadejo iz tekmovanja. Z vsakim krogom tekmovanja so se jim pridružili tudi ostali igralci. Rezultat je bil, da je bila to najbolj »kosmata« ekipa Chelseaja, ki je kdajkoli dvignila lovoriko.


Poglejmo si še pot do lovorike:

Krog Lokacija Tekma
3. Stamford Bridge  Chelsea 3 Birmingham City 0
4.  Stamford Bridge  Chelsea 2 Burnley 2
4. (ponovitev) Truft Moor  Burnley 1 Chelsea 3
5. Selhurst Park Crystal P. 1 Chelsea 4
6. Loftus Rd QPR 2 Chelsea 4
polfinale White Hart Lane Watford 1 Chelsea 5
finale Wembley Chelsea 2 Leeds United 2
finale (ponovitev) Wembley Chelsea 2 Leeds United 1

 

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov