Nenavadna imena klubov

PRO klubi

Zgodovina angleškega nogometa je ena najbolj bogatih med vsemi ligami na svetu. Imena klubov so povezana predvsem z lokalno kulturo in geografskim položajem. Nekatera med njimi pa prav izstopajo, saj se v njihovih imenih pojavljajo nekatere res nenavadne besede.

Orient
Znameniti londonski tretjeligaški klub je bil ustanovljen leta 1881 pod taktirko študentov in igralcev kriket kluba Glyn Cricket Club z namenom, da bi lahko igrali tudi v zimskih časih. Leta 1888 so imenu dodali naziv Orient na predlog njihovega najboljšega igralca Jacka Dearinga. Slednji je bil zaposlen v podjetju Orient Shipping Line, ki se je ukvarjalo z ladijskimi prevozi. S tem nazivom so se strinjali vsi, saj naj bi bil zelo primeren za rastoči klub kulturno bogatega vzhodnega Londona. Leta 1998 so postali Capton Orient, kasneje se je klub preselil v Leyton in tako se od leta 1946 imenujejo Leyton Orient. Vmes so sicer ime Leyton opuščali, konstantno pa se ga uporablja od leta 1987.

Wanderers
Beseda »Wanderer« v angleščini pomeni popotnik, postopač. Prvi zmagovalci FA pokala leta 1872 so se imenovali Wanderers. To je bil Londonski klub ustanovljen daljnega leta 1859 pod imenom Forest Football Club. Leta 1864 so se preimenovali v Wanderers FC. Razlog naj bi stal v tem, da zaradi prevelikih stroškov klub ni imel stalnega domačega igrišča in so tako »postopali« naokoli. Preden so petkratni zmagovalci FA pokala zaigrali v tem tekmovanju, so igrali le prijateljske tekme v smislu igranja za razvedrilo in čast. Sloveli so kot ekipa gospodov, ki je igrala tekme, ko se je večina angleških klubov šele dobro ustanavljala. Klub je bil razpuščen leta 1887. Leta 2009 so klub zopet registrirali v spomin na prve ustanovitelje kluba - družino Alcock.
Danes s tem imenom poznamo tudi klube, kot so Wolverhampton Wanderers, Wycombe Wanderers in Bolton Wanderers.

Rangers
Podobno, kot pri Wanderersih, pomeni »rangers« skupino ljudi, ki se pogosto seli, postopa in stremi k plenitvi dobrin. Slednje v nogometu pomeni seveda pridobivanje trofej in tako so to besedo simbolno vnesli v nekatera imena klubov. Pogosto pa termin srečamo tudi v policijskih in vojaških vodah, kjer naj bi pomenil človeka, ki ohranja red in disciplino. Najbolj znani klub je vsekakor Glasgow Rangers, ki je bil ustanovljen leta 1872 in je najtrofejnejši klub na svetu v državnih naslovih. Poleg Škotov poznamo še Queen's Park Rangers in Berwick Rangers.

Rovers
Tudi Roversi ne zaostajajo veliko v svojem pomenu za Wanderersi in Rangerji. »Rovers« v angleškem jeziku pomeni skupino klatežev oziroma potepuhov. Izvor besede sega v čas poznega 14. stoletja, kjer so s to besedo označevali pirate, ki so plenili trgovske ladje. V malce romantičnem smislu so klubi povzeli termin, kar naj bi pomenilo, da bi »Roverji« prepotovali velike daljave v iskanju nagrad in slave. Najbolj poznana kluba sta Blackburn Rovers in Bristol Rovers.

United
Verjetno najbolj slavni naziv sekundarnega elementa v imenih kluba je zagotovo United, ki v prevodu pomeni združevati, povezovati ali spajati. Pri večini klubov je bil splet okoliščin tak, da so se različna društva oziroma amaterski klubi povezali v skupno večjo enoto. Najboljši primer je Newcastle United. V Newcastlu je ob koncu 19. stoletja igralo večje število manjših klubov vključno z dvema največjima - Newcastle East End in Newcastle West End, ki sta oba izvirala iz tamkajšnjih kriket klubov. Ko je East End prevzel stadion St. James Park od West Enda je prišla pobuda, da bi se združili pod skupnim imenom.
Tako je leta 1892 nastal klub z imenom Newcastle United. V nekaterih primerih pa naziv ni prišel z združitvijo ampak so ga čisto »lepotno« dodali v drugi del imena.
Najbolj znana sta še West Ham United in seveda Manchester United, ki se je leta 1902 preimenoval iz Newton Heath FC.

Albion
Albion je antično ime za Anglijo oziroma Veliko Britanijo. Izvira iz latinščine, kjer beseda albus pomeni bel. Verjetno gre za opisovanje južne obale Anglije pri Doverju, kjer so klifi bele barve.
Besedo so veliko uporabljali v pesništvu, sploh v obdobju romantike. Popularna pa je bila tudi izven tega obdobja, ko se je krepila nacionalna zavest otočanov. Najbolj poznan klub je West Bromwich Albion. Ustanovljen je bil leta 1878 v mestu West Bromwich pod imenom West Bromwich Strollers in se je dve leti kasneje preimenoval v današnji naziv. Razlog tiči v tem, da je veliko igralcev živelo in delalo v predelu mesta z imenom Albion. Bili so prvi športni klub na Otoku, ki so imenu dodali končnico Albion. Obstajajo pa še drugi klubi. Verjetno najbolj zanimivi pa je škotski drugoligaš Albion Rovers, ki v imenu skriva romantičnost in postopaštvo.

Athletic
Beseda athletics v imenih nekaterih nogometnih klubov naj ne bi imela neposredne povezave s kakšnim atletskim klubom. Predvsem naj bi označevala fizično pripravljenost igralcev in njihove nadpovprečne telesne zmožnosti. Najbolj znani klubi so Oldham Athletic, Forfar Ahtletic in Charlton Athletic.

Wednesday
Zelo zanimiv izvor njegovega imena ima kultni klub Sheffield Wednesday. Klub je bil ustanovljen preko kriket kluba z imenom Wednesday Cricket Club. Igralci so igrali le ob sredah, ko je bil njihov prosti dan za to v imenu tudi del tedna. Nogomet se je kmalu ločil od matičnega kriketa in tako je leta 1867 nastal klub The Wednesday. Do leta 1929 so nastopali pod tem imenom, od takrat pa vse do danes, pa pod imenom Sheffield Wednesday. Klub z imenom Sheffield je obstajal že pred njimi, saj gre za najstarejši klub na svetu. Ustanovljen je bil leta 1857.

Kot zanimivost je tu še etimološki izvor besede Chelsea:

Chelsea
Beseda Chelsea označuje predel jugozahodnega dela Londona. Predel se je v 14. stoletju imenoval Chelchede, v 8. stoletju pa Celchyth. Beseda sama naj bi v dobesednem prevodu pomenila »postajališče/odlagališče za kredo«. Izhajala pa naj bi iz stare angleščine kjer cealc pomeni kreda.
Verjetno so jo v tistem predelu skladiščili po tem, ko je bila pripeljana iz pokrajine Kent.
Chelsea pa označuje je tudi žensko ime. Najbolj pogosto se pojavlja v Ameriki, kjer je bilo ime na 15. mestu popularnosti leta 1992. Izpeljanki imena sta še Chelsie in Chelsey.

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1

 

 

 

 

 

 

 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov