Dinamična sovjetska atrakcija

PRO dyn

Ko se je septembra leta 1945 končala druga svetovna vojna se je stanje evropskega nogometa počasi normaliziralo. Profesionalni nogomet je bil že dobrih šest let v »zamrznjeni« fazi. V čast, prijateljstvo in zmago zavezniških enot Velike Britanije in Sovjetske Zveze nad nacistično Nemčijo so oblasti naznanile, da se bodo igrala štiri prijateljska srečanja med britanskimi predstavniki in vzhodnim prvakom Dinamom iz Moskve. To je bil sploh prvi obisk kateregakoli kluba iz zdajšnje Rusije na Otoku. Dinamo je bil popolna neznanka za Britance. Bil je aktualni prvak sovjetske prve lige, kjer je zmagal 19 od 22 tekmah in njihov prvi nasprotnik je bil Chelsea.

Leta brez nogometa in misteriozen, hladen in zelo zanimiv vzhodni nasprotnik je v londončanih vzbudil ogromno zanimanja za tekmo, ki je bila odigrana v torek dopoldne, 13. novembra 1945. Uradno so prodali 74,496 vstopnic vendar je več deset tisoč gledalcev vstopilo na Stamford Bridge brez vstopnice. Zapolnili so dejansko vsak kotiček stadiona, saj so bili tudi meter stran od avt linij. Stali so celo na strehah sosednjih hiš in na strehah pokritih tribun. Dejanska ocena števil gledalcev se giba nekje od 100,000 do 120,000.
DYN1 DYN3

Da bi žar tekme še dodatno začinili je Chelsea v postavo uvrstil tudi kultnega reprezentanta Anglije Tommya Lawtona. Slednjega so kupili od Evertona za takratnih rekordnih 11,500 funtov le teden prej. Sovjeti so obtožili Londončane, da je bil Lawton kupljen zgolj zaradi te tekme. Novi okrepiti modrih sta bila še Joe Bacuzzi in Jim Taylor, ki sta prišla iz sosednjega Fulhama. Na drugi strani je največjo grožnjo predstavljal napadalec Vsevolod Bobrov.
DYN2Pred začetkom tekme so igralci Dinama podarili domačim igralcem šopke rož v znak solidarnosti in prijateljstva. Oboji so imeli svoje tradicionalne modre drese, le Chelsea je imel dodatne rdeče trakove, da so se igralci lažje ločili. Kmalu po začetnem žvižgu so pričeli gostje dominirati na zelenici vendar je Chelsea prišel v vodstvo in odšel na premor z dvema zadetkoma prednosti. Dinamu so pred tem razveljavili zadetek in v njihovo korist dosodili enajstmetrovko, ki pa ni bila uspešno izvedena. V drugem polčasu se je odvijala prava bitka pred obema goloma. V sedemdeseti minuti pa so gostje ekspresno znižali in sedem minut kasneje celo poravnali izid. Lawton je pred koncem zadel za 3:2 in vse je kazalo na zmago gostiteljev, ko je tik pred sodnikovim žvižgom zadel še Bobrov in tako se je tekma končala s prijateljskim rezultatom 3:3.
Po koncu tekme so vsi mediji navdušeno govorili, da je bila to ena najboljših tekem, ki so se do tedaj zgodile na angleških tleh. Dinamo je še gostoval in zmagal z 1:10 pri Cardiffu ter s 3:4 proti Arsenalu. O slednji tekmi kroži zanimiva anekdota. Tekma se je igrala na White Hart Lanu. Zaradi zelo močne megle sodnik ni imel kontrole nad tekmo in baje igralci sploh niso zapustili igrišča ob menjavah. Dinamo naj bi del tekme igral celo s 15 igralci.

Zadnjo tekmo pa je Dinamo remizirali z Rangersi. Igralci so se vrnili domov kot nacionalni heroji.

Delček tekme s Chelseajem si lahko ogledate v spodnjem videu:

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov