Intervju: Tim Rolls

PRO intervju tim rolls

V prvem delu serije kratkih intervjujev s kultnimi navijači Chelseaja, sem se pogovarjal s Timom Rollsom. Slednji je predsednik navijaške organizacije, ki skrbi za dialog med klubom in navijači. Tim je nadvse razgledan gospod kar se tiče Chelseaja. Njegova bera domačih tekem je že zdavnaj presegla trimestno število. Zelo rad se spominja osemdesetih let prejšnjega stoletja. Sam pravi, da je bilo takrat navijaštvo popolnoma nekaj drugega, kot sedaj.

Ste predsednik združenja navijaške organizacije imenovane Chelsea Supporters Trust (v nadaljevanju CST). Kdaj je bila organizacija ustanovljena, kdo je dal povod za njo in koliko članov šteje?

Ustanovili smo jo v začetku leta 2013. Skupaj še z nekaterimi dobrimi prijatelji smo dognali, da potrebujemo neko organizacijo, ki bi združevala navijače na demokratičen in transparenten način. Čeprav je takšnih navijaških gibanj v Chelseaju ogromno, smo se odločili za nadgradnjo v smislu posredništva med upravo kluba in navijači. Trenutno nas je preko dva tisoč individualnih članov, priključile pa so se tudi nekatere navijaške skupine. Zadeva je povsem demokratična, odprta za vse. Vsako leto imamo tudi volitve odbora in predsednika.

Kako pogosto imate sestanke in kje se srečujete?

Sestanki so redni na vsake štiri mesece. Dobivamo se po domačih tekmah v pubu imenovanem Finborough Arms (10 minut hoje od Stamford Bridga).


int1
[Na sliki je Tim med vodenjem sestanka]

Kakšni so osnovni cilji CST-ja?

Na hitro bom omenil temeljne cilje:

- Razumeti in pomagati Chelseajevim navijačem
- Najti ustrezne rešitve za težave s katerimi se srečujejo navijači
- Predstaviti upravi kluba in medijem naše poglede.

Trenutno smo dosegli, da se tudi naslednjo sezono cene vstopnic ne bodo zvišale. Strogo pa nadzorujemo tudi prevare, kjer preprodajalci preko spleta zaračunavajo enormne zneske za vstopnice, ki ne obstajajo in pri tem sodelujemo tudi s policijo. Vzpodbujamo navijače, da se izboljša atmosfera na Stamford Bridgu na račun združitve sezonskih imetnikov na en del tribune, »pritiskamo« tudi na klub, da uvedejo varna stojišča na stadionu, komuniciramo s Chelsea Pitch Ownerji in seveda skrbimo, da je vizija kluba jasna in zdrava. Nekateri cilji so kratkoročnega značaja, drugi seveda dolgoročni projekti.

Katere cilje ste v tem času že izpolnili, kateri še čakajo na to?

Organizirali smo kampanjo »Varna stojišča na Stadionih« kjer smo pred Stamford Bridgom naredili tudi demonstracijo stojišč. V veliki meri so navijači to idejo toplo pozdravili. S klubom smo prišli do soglasja, da se cene vstopnic za naslednjo sezono ne bodo zvišale. Takoj smo se tudi odzvali na Mourinhovo opazko, da ni prave atmosfere na Bridgu. Eden od vzrokov za to je tudi odsotnost mladih navijačev, ki si ne morejo privoščiti letnih vstopnic. Trenutno se pogajamo s klubom, da bi imeli študenti in ostali najstniki veliko cenejše letne vstopnice. Eden od dolgoročnih in zelo pomembnih ciljev je tudi prihodnost Stamford Bridga. Vsi vemo, da se v ozadju nekaj dogaja v smislu njegovega povečanja in ureditve okolice. Informacije so zaenkrat zelo skope. Tudi v tem primeru bomo vzpostavili dialog z upravo, saj smo zelo naklonjeni širitvi stadiona.

int2Ste zadovoljni z dosedanjim delom?

Ja seveda. Zelo dobro smo zastavili svojo organizacijo v smislu demokratičnosti in komunikacije med klubom in navijači. Prav tako dobro delamo z mediji. Zelo smo zadovoljni, da nam je uspelo obdržati iste cene vstopnic že nekaj let zapored. Avgusta 2016 začne teči nova pogodba TV pravic, ki je res enormna. Ker slutimo, da znajo cene vstopnic v prihodnosti spet zrasti, smo se povezali tudi z drugimi organizacijami premier ligaških klubov, da skupaj stopimo v bran proti podražitvi cen. 

Veliko je bilo promocij okoli varnih stojišč na stadionih. Kakšna se je navijačem zdela ta ideja? Menite, da je kakšna možnost, da bi se na Bridgu v bližnji prihodnosti zopet stalo?

Zelo rad bi videl, da bi se zopet navijalo v stoje. Nikoli ne moreš pričarati takšnega vzdušja, če sediš. Navijači so skoraj vsi poenoteni glede stojišč. Vsem je ideja zelo všeč. Mnogi klubi so pokazali odobravanje do tega, med drugim tudi Aston Villa in Manchester United. Zadeva odlično funkcionira v Nemčiji, zakaj ne bi še v Angliji. Bodoča širitev in ureditev Stamford Bridga bi lahko pomenila odlično možnost, da bi se na del tribun vgradila varna stojišča. Močno upam, da se bo to zares nekoč tudi zgodilo.

Ogromno je bilo rečenega, napisanega na raznih blogih, podcastih in Twitterju o dokaj slabi atmosferi na Bridgu. Menite, da bi varna stojišča in znižane cene vstopnic za mladino rešila ta int3problem?

Da. Menim, da je tu ključ do boljšega vzdušja na Bridgu. Čeprav moram poudariti, da je bilo vzdušje na zadnjih dveh tekmah (Stoke in Manchester United) zares vrhunsko in eno boljših zadnjih let.

Kakšno je vaše mnenje o trenutnem dialogu med upravo kluba in CST?

Imamo dokaj redne sestanke, kjer formalno povemo in razjasnjujemo naše poglede na težave, ki nastajajo. Zaenkrat je odnos zares dober. Pripravljeni so poslušati naše predloge in nas jemljejo zelo resno. Sodelovanje pa seveda bazira na dolgoročnosti. Vse skupne odločitve so racionalne.

Kako lahko mi, kot tuji navijači, pomagamo CST?

Najbolje bo, da se včlanite na naši spletni strani, kot uradni navijaški klub in tudi individualno. Slednje stane le pet funtov na leto. Povejte nam vaše mnenje in z veseljem vam bomo prisluhnili. Že sedaj sodelujemo z veliko navijaškimi klubi ki so izven Anglije.

Za konec se sprehodiva še čez serijo kratkih vprašanj:

a) Prva tekma na Stamford Bridgu: Chelsea: Stoke City, 1967. Bilo je 2:2.

b) Najboljši »Chelsea spomin«: Munchen!

c) Najboljši klubski igralec vseh časov: Pat Nevin

d) Kateri igralec vas je najbolj navdušil v dosedanjem delu sezone: To je zagotovo Eden Hazard. Trenutno najboljši igralec Premier lige. Zadeva, preigrava, asistira in odloča tekme. Zares je fenomenalen.

e) Če bi izbirali svojo najboljšo Chelsea enajsterico vseh časov, kakšna bi bila: To je zelo težka naloga. Trenutno pa bi dejal: Bonetti; McCreadie, Pates, Droy; Harris; Bumstead, Ray Wilkins; Nevin, Zola, Dixon, Cooke. V enajsterico namenoma nisem uvrstil nobenega igralca is trenutnega moštva. Imajo sicer ogromno talenta ampak na momente določeni premalo igrajo po moško.

 

V Chelsea Supporters Trust se lahko včlanite na tej povezavi: http://www.chelseasupporterstrust.com/.

Sledite pa jim lahko tudi na Twitterju (@ChelseaSTrust) ali pa na Facebooku.

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!
Profesor (@gospod_profesor)

profesor1 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov