Rojstvo kluba

PRO rojstvo

Letos marca je Chelsea obeležil 110 let svojega delovanja. Skupina mož je 10. marca 1905, v zgornji etaži puba The Risnig Sun (sedaj se imenuje The Butchers Hook), ustanovila klub, ki je danes ena največjih nogometnih institucij na svetu.

Zametki ustanovitve kluba segajo v leto 1896, ko je Gus Mears (skupaj z bratom Josephom) kupil atletski stadion in njegovo zemljišče, kjer danes stoji Stamford Bridge, z namenom da se ustanovi nov prvorazredni nogometni klub. Dokončno je Gus lahko postal lastnik šele leta 1904, ko je prejšnji lastnik zemljišča umrl. Vendar pa je hotel Gus sprva prodati zemljišče saj ga je zanimala združitev s klubom Fulham FC. Ideja je propadla in tako se je zemljišče obdržalo, vse ostalo pa je zgodovina.
SKUPINSKA

15. marca letos se je trlo posebnih gostov na Stamford Bridgu na tekmi proti Southamptonu. Razlog je bila seveda okrogla obletnica obstoja Chelseaja.
Na tekmo so prišli tudi potomci nekaterih mož, ki so osnovali klub. Ti možje so bili naslednji:
• lastnik kluba Henry Augustus »Gus« Mears
• gradbenik in podjetnik Joseph Theophilus Mears
• publicist Edwin Hurford »Ted« Janes
• športni administrator ter pisatelj Frederick William Parker
• upokojeni ribiški trgovec George Thomas
• ladijski referent William Claude Kirby
• podjetnik George Schoberg
• hotelir in gostinec Alfred Janes
• odvetnik John Henry Maltby
• nadzornik dela v Mearsovem pojetju Tom Lewin Kinton
• Henry Boyer

Skupina teh enajstih mož je imela kar nekaj sestankov in srečanj preden so se zedinili leta 1905. Izbrali so ime kluba, vizijo za rekonstrukcijo stadiona in izbrali klubske barve.

GUS MEARS     Brata Mears sta svoje uspešno gradbeno podjetje leta 1894 podedovala od očeta. V podjetju sta bila zaposlena tudi odvetnik Maltby in nadzornik Kinton. Boyer pa je bil Mearsov svak, saj je bil poročen z Beatrice Mears. Ted Janes je bil nečak Alfreda Janesa. Njuno razširjeno sorodstvo je upravljalo z večino hotelov in pubov v širšem predelu Fulhama, med drugim tudi pub The Rising Sun. Kirby in Parker sta bila dolgoletna (poslovna) prijatelja družine Mears. Povezava Schomberga z Mearsovimi ni točno znana. 
EDWIN HURFORD JANES   Zanimivo pri vseh ustanoviteljih je bilo to, da so bili vsi pripadniki Prostozidarjev. Prav tako je bil del te združbe arhitekt Stamford Bridga, Archibald Leitch in predsednik kluba Lord Cadogan, ki je tudi zaslužen za to, da Chelsea igra v modri barvi po zgledu z njegovimi oblačili na konjskih dirkah. Ideja vseh vpletenih je bila, da se formira nov londonski klub s svojim stadionom, ki bo privabil ogromno število ljudi. Brata Mears, Ted in Alfred Janes, Maltby, Kinton in Parker so uradno predstavljali klub na sestankih združenja angleških klubov. Za to, da klub domuje na današnji lokaciji, gredo zasluge Parkerju, ki je prepričal Gusa Mears naj ne proda zemljišča državnim železnicam leta 1904.
FRED PARKER   Parker je za prvega trenerja določil nekdanjega škotskega reprezentanta Johna Taita »Jacky« Robertsona, ki je Chelsea vodil na prvih tekmah v takratni drugi ligi. Poleg trenerstva je bil Tait tudi igralec in klubski tajnik. Bil je tudi prvi igralec, ki je dosegel gol za Modre na uradni tekmi. Na klopi pa je ostal le eno sezono, čeprav je le za eno mesto zgrešil napredovanje v prvo ligo.
JACKY ROBERTSON   Večinoma financ je seveda omogočil lastnik Gus Mears, čeprav je svoje finance vlagal tudi Ted Janes. Finance res niso bile problem in na podlagi močne finančne zasnove je Chelsea že takoj dobil povabilo v takratno drugo ligo, brez da bi odigral kakršnokoli tekmo!
Ogromno vlogo pri vsem pa je imel ribiški mogotec George Thomas. Zaslovel in močno obogatel je s prodajo rib v Southamptonu, kjer je bil tudi glavni oskrbovalec s hrano na ladjah. Thomas je bil velik nogometni navijač Southamptona in je prispeval ogromno svojega denarja za izgradnjo stadiona The Dell (do leta 2001 je tam domoval Southampton). Po sporu s takratnim vodstvom Svetnikov je zahteval svoj delež nazaj in sicer 250 funtov letno, začenši s sezono 1898/99. Tako je Thomas stopil v kontakt s Kirbyem preko nekega ladijskega posla. Kirby mu je povedal za novoustanovljen klub v Londonu in Thomas je bil takoj pripravljen pristopiti k projektu. K temu sta ga prepričala tudi klubski podpredsednik Charles Burgess in trener Jacky Robertson. Thomasove izkušnje pri vlaganju v nogomet so bile za Gusa Mearsa neprecenljive. Pomagal je tako z nasveti, kot tudi s financami. Žal pa je Thomas sodeloval pri projektu le slabi dve leti, saj je leta 1907 preminul. Pet let kasneje pa je preminul tudi Gus Mears, star le 37 let.


Zadnji preminuli od ustanoviteljev je bil vizionar Parker, ki je umrl leta 1951. Njegovo udejstvovanje v klubu ni bilo nikoli pozabljeno. V ta namen se mu je pred leti poklonil tudi klub, ki je financiral obnovo njegovega nagrobnega spomenika.

 

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!

Profesor (@gospod_profesor)

profesor1 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov