Vzponi in padci devetic

PRO 9

V svetu nogometa predstavljajo številke pomemben del klubske kulture. Poleg kultne »desetice« je ena najbolj pomembnih tudi »devetica«. Slednja je po navadi rezervirana za najboljše klubske napadalce.

V zgodovini Chelseajevih »devetic« je bilo ogromno vzponov in padcev. Prvi nogometaš, ki je na polno zasijal s to številko je bil Roy Bentley. Odlični napadalec je na Stamford Bridgu igral med leti 1948 in 1956. V tem obdobju je dosegel 150 zadetkov na 367 tekmah in se s tem okitil za enega najboljših klubskih igralcev. Bil je tudi kapetan v sezoni 1954/55, kjer je Chelsea osvojil svoj prvi državni naslov. Roy zaseda četrto mesto na večni lestvici strelcev Chelseaja.

nine1

Osemnajst let kasneje je nasledstvo Bentleya prevzel »kralj« Stamford Bridga - Peter »Ossie« Osgood. Že kot mlad fant se je preko klubske akademije kalil in oblikoval v superiornega napadalca, ljubljenca navijačev. Njegova bera je 150 zadetkov na 380 tekmah v 11 sezonah na Bridgu. S Chelseajem je osvojil ligaški pokal, FA pokal in evropski pokal pokalnih zmagovalcev. Bil je resnično kultna osebnost, ki je dodatno zviševala vrednost, ki naj bi jo imela »devetica«.

Leta 1979 se je Ossie upokojil in Chelsea je potreboval moža, ki bi stopil v njegove čevlje. Leta 1983 so uspeli najti konkretno zamenjavo. Kerry Dixon je bil odličen ofenzivec, ki je na 335 tekmah dosegel 193 zadetkov. Njegov kult na Bridgu je še toliko bolj vreden, ker je s klubom vztrajal v najhujših časih, ko so se borili celo za obstanek v drugi ligi.

nine2

Minilo je kar nekaj let preden se je pojavil naslednji nogometaš, ki je upravičil »devetico«. Leta 1996 je klub podpisal pogodbo z Gianluco Viallijem, ki je prišel iz vrst evropskega prvaka Juventusa. Čeprav se po zadetkih (21 na 58 tekmah) ni mogel kosati z Bentleyem, Ossijem in Dixonom je Vialli vseeno postal ikona Chelseaja. Po krajši igralski avanturi je prevzel vodenje ekipe kot trener/igralec in z njo med leti 1996 in 2000 osvojil kar sedem večjih lovorik.

nine3

Na prelomu tisočletja se je na obzorju pojavil nov igralec, ki je uspešno prevzel Viallijevo »devetico«. Nizozemec Jimmy Floyd Hasselbaink je dosegel 70 zadetkov na 136 tekmah. V svoji krstni sezoni je dosegel 23 golov in si prislužil nagrado za najboljšega strelca lige. Z odhodom Jimmya je »devetica« romala v roke Mateja Kežmana. Od tu naprej pa se začne bolj mračno obdobje.

Kežman je dosegel le 8 zadetkov na 41 tekmah, kar seveda ni uspešna statistika, čeprav je zadel za zmago v ligaškem pokalu. Ko je zapustil klub je številko prevzel Hernan Crespo, ki s 13 goli na 42 tekmah ni upravičil slovesa, ki ga je nekoč imel. Trije zelo različni igralci so se ponašali z »devetico« v obdobju od 2006 do 2009. Prvi je bil nizozemski branilec Boulahrouz, drugi angleški vezist Sidwell in tretji argentinski napadalec Di Santo. Vsem je bilo skupno le eno: slabe predstave in posledično so kaj kmalu zapustili Stamford Bridge.

nine4

Januarja 2010 se je Modrim pridružil Fernando Torres za tedaj rekordno odškodnini 50 milijonov funtov. Nekdaj strah in trepet branilcev je izgubil svoj napadalni instinkt in bolj ali manj razočaral z vidika golov (45 zadetkov na 172 tekmah). Z izjemo nekaj prebliskov, se je, po dobrih štirih letih »španska devetica« preselila v Atletico Madrid. Vseeno pa ga imajo navijači še vedno v čislih. Vedno se je boril in žrtvoval za ekipo in bil prijetna osebnost.

Najnovejši član kluba »devetic« je postal kolumbijski napadalec Radamel Falcao. Po ponesrečeni sezoni v Manchester Unitedu si ga je zaželel Jose Mourinho. Je morda on pravi, da prekine nekajletno prekletstvo »devetic«? To bo pa pokazal čas...

nine5

 

 

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!

Profesor (@gospod_profesor)

profesor1 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov