Zgodovinski boxing day

PRO boxing

Boxing Day je tradicionalni praznik v Angliji, ki sledi božičnemu dnevu, torej na 26. december. Po tradiciji so takrat služabniki dobili darilo s strani gospoda, t.i. Christmas Box. Boxing Day poimenujejo tudi "praznik nakupovanj".

To je čas, ko se v trgovinah po vsej državi začnejo največje razprodaje v letu. Ima pa ta dan tudi poseben čar in to so nogometne tekme. To je edini krog v prvenstvu, ko pri FA zaobidejo nekatera pravila žreba in namensko določijo pare. Tako smo lahko priča raznim večjim in manjšim (lokalnim) derbijem, da navijačem ni potrebno potovati na daljša gostovanja.

Prvič pa se je na Otoku nogomet na ta dan igral leta 1860, ko sta dva od najstarejših klubov na svetu, Hallam in Sheffield, odigrala prvo medsebojno tekmo po starih pravilih, ki so nogometašev dovoljevala tudi lovljenje žoge z roko. Vrsto let so se na ta dan igrali izključno derbiji, zdaj pa gre praviloma za lokalne obračune, a ne vedno. Da derbiji na ta dan niso vselej najboljša ideja, je bilo zvezi FA dokončno jasno leta 1979, ko je bil huliganizem v Angliji v razcvetu in so na mestnem derbiju med Sheffieldom Wednesdayjom in Sheffieldom Unitedom aretirali 50 ljudi.

Po 111 letih in 17 dneh od ustanovitve takratne angleške nogometne lige in po več kot 150,000 odigranih tekmah, je takratni manager Chelseaja Gianluca Vialli naredil nekaj, kar do tedaj v zgodovini ni še nihče. Na Boxing Day leta 1999 je proti Southamptonu na zelenico poslal enajsterico, v kateri ni bilo niti enega Britanca. S tem je dvignil ogromno medijskega prahu. Internacionalno enajsterico so takrat sestavljali:

- Di Matteo, Ambrosetti (Italija)
- Leboeuf, Deschamps (Francija)
- Petrescu (Romunija)
- Babayaro (Nigerija)
- De Goey (Nizozemska)
- Andre Flo (Norveška)
- Poyet (Urugvaj)
- Thome (Brazilija)
- Ferrer (Španija)

slika1 boxing

Kar se je napovedovalo od leta 1978 (dovoljenje tujcem, da igrajo na Otoku) je leta 1999 zašlo v skrajnost. Vialli se na ves medijski pomp ni posebno oziral. Izjavil je, da je na igrišče poslal svojo najmočnejšo zasedbo, ki jo je v tem trenutku imel.

Internacionalna zasedba se je končala, ko je v 74.minuti vstopil Anglež Jon Harley, kasneje pa še Jody Morris v 87.minuti. Na klopi sta od Angležev sicer obsedela Wise in Le Saux.

Viallijev "eksperiment" se je obnesel, saj je Chelsea zmagal z 2:1. Za oba zadetka je poskrbel odlični Tore Andre Flo.

Zanimivo pri vsem tem pa je to, da je še maja leta 1995, Chelsea igral s samo

Angleško zasedbo. Tekma se je igrala proti Leicester Cityu in rezultat je ostal neodločen. Tedanjo enajsterico so sestavljali: Kevin Hitchcock, Steve Clarke, Scott Minto, Frank Sinclair, David Lee, Nigel Spackman, Craig Burley, Gavin Peacock, Paul Furlong, David Hopkin in Mark Stein. Slednji se je sicer rodil v Južni Afriki. To je bila tudi zadnja tekma Chelseaja, ki so jo sestavljali sami domači igralci.

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!

Profesor (@gospod_profesor)

profesor1 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov