Plače nogometašev v šestdesetih letih

PRO place

Nedavno nazaj je preminul eden od najbolj znanih nogometnih strokovnjakov v angleškem nogometu - Jimmy Hill. Bil je resnično vsestranska oseba. Dolga leta je delal kot voditelj in strokovni komentator za BBC, bil je tudi igralec Fulhama ter trener in predsednik Coventry Citya.

Bil je prvi pobudnik, da se za zmago podeli tri točke, kar so v Angliji začeli dodeljevati leta 1981. Verjetno njegov največji dosežek pa je bil, da je vodil kampanjo proti maksimalni možni plači, ki je takrat veljala. Tujci so do začetka šestdesetih let prejšnjega stoletja zaslužili le 20 funtov na teden, domačini več, čeprav so bile tekme vedno razprodane.
V začetku leta 1961 je Hill v imenu združenja nogometašev (bil je predsednik organizacije op.p.) dosegel, da je zveza umaknila maksimalno možno plačo, ki jo je igralec lahko dobil.
Chelseajevi nogometaši so v sezoni 1961/62 prejemali osnovno plačo 25 funtov tedensko plus 10 funtov za vsak nastop. Peter Brabrook je tedaj odigral 37 ligaških tekem in v sezoni zaslužil okoli 1.700 funtov. Pretvorjeno v današnje čase, to znaša dobrih 34.000 funtov na sezono. Ni bilo slabo za tedanje čase vendar to ni bilo nobeno bogastvo. Mladinca Terry Venables in Mike Harrison sta poleti delala kot reševalca iz vode za 12 funtov tedensko, da sta si povečala prihodke.

Motivacijski bonus je uvedel trener Tommy Docherty. V sezoni 1962/63 je bila osnovna plača Chelseajevih nogometašev do 30 funtov tedensko plus dodatki. Slednji so znašali:place slika1
- 5 funtov tedensko, če so po odigranem kolu zasedali peto mesto.
- 10 funtov tedensko, če so po odigranem kolu zasedali četrto mesto.
- 15 funtov tedensko, če so po odigranem kolu zasedali tretje mesto.
- 20 funtov tedensko, če so po odigranem kolu zasedali drugo mesto.
- 25 funtov tedensko, če so po odigranem kolu zasedali prvo mesto.

V sezoni 1963/64 se je klub znova uvrstil v prvo ligo. Osnovna plača je znašala še vedno 30 funtov tedensko, dodatki pa so bili enako računani kot prej, le da so za 11. mesto dobivali 5 funtov/teden in za prvo 55 funtov/teden. Če bi bili konstantno prvi, bi igralec lahko zaslužil 85 funtov tedensko oziroma 4.420 funtov letno.
V letu 1964 je povprečna letna plača znašala 650 funtov. Če je bila ekipa zelo uspešna je posamezen igralec lahko zaslužil tudi do petkrat večji znesek. Borba za boljšo plačo je bila torej samoumevna. Če ekipa ni igrala po pričakovanjih oziroma igralec na tekmi ni zaigral, potem bonusa ni bilo. Če je bil kdo izven forme oziroma se je uprl, ga je Docherty začasno odstranil iz ekipe in njegov dohodek se je drastično zmanjšal. Če se je saga še nadaljevala, so mu znižali osnovno plačo na 15 funtov tedensko in kasneje prodali. Pravila so bila jasno začrtana. Trener oz. manager je imel prvo in zadnjo besedo. Docherty pa je bil znan po svoji trdi roki. V sezoni 1964/65 je s Chelseajem osvojil ligaški pokal.
Po podatkih angleške zveze je leta 1957 povprečna letna plača igralca, ki redno igra v klubu in za reprezentanco, znašala 1.677 funtov, kar znaša slabih 38.000 funtov v letu 2016. Toliko danes zasluži povprečen igralec v enem tednu.

[Podatki o Chelseajevih plačah so vzeti iz članka aktualne Cfcuk revije (small twiter@onlyapound). Avtor je gospod Tim Rolls (small twiter@tim_rolls)].

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!

Profesor (small twiter@gospod_profesor)

profesor1 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov