Chelsea v Beogradu

PRO bg

Stamford Bridge je v zadnjih tridesetih letih doživel kar nekaj nepozabnih evropskih tekem, ko je premagoval največje svetovne klube.

Prvi okus Evrope na londonskem zahodu pa sega v leto 1958, ko je Chelsea začel tekmovati v tako imenovanem Pokalu velesejemskih mest (Inter Cities Fairs Cup). Prvič se je tekmovanje začelo leta 1955 in je trajalo do 1971. Na začetku šlo bolj kot ne za prijateljske tekme med mesti, kar naj bi vzpodbujalo trgovanje in poslovanje med njimi. Vsako sejemsko mesto je dobilo dovoljenje za tekmovanje in udeležba ni bila povezana s položajem na lestvici v domači ligi.
slika1
Pokal 
velesejemskih mest na začetku ni spadal pod okriljem UEFE, kasneje pa ga je organizacija priznala in leta 1971 zamenjala s pokalom UEFA. To tekmovanje je bilo poznano tudi na slovenskih tleh, saj je v njem dvakrat nastopila tudi ljubljanska Olimpija. Na začetku so bila pravila jasna: eno mesto-ena ekipa. Tako so leta 1958 ekipo London XI sestavljali večinoma Chelseajevi igralci. Prvo tekmo je London XI igral 30. septembra 1958 proti danskim Copenhagnu in zmagal s 3-1. Povratna tekma se je končala s 4:1 za Angleže. V četrtfinalu (odigran pet mesecev kasneje) so se londončani pomerili z ekipo Beograd XI in zmagali domačo tekmo.
slika2
Na povratni tekmi v Beogradu, na OFK Omladinskem stadionu, pa so morali priznati premoč domačinom, ki so tekmo dobili s 4:1.

Tekmovanje je na koncu osvojila Barcelona, ki je v dveh tekmah premagala Birmingham in to 17 mesecev kasneje od začetka aktualne sezone. Chelsea pa je še dvakrat zaigral v tem tekmovanju in v sezoni 1965/66 prišel do polfinala.

 

 

Lep pozdrav do naslednjega tipkanja! Up the Chels!!

Profesor (small twiter@gospod_profesor)

profesor1 

 

 

Deli z ostalimi

FANSHOP300x600

                  CHE SLO new

Navijaški klub Chelsea Slovenija
Zupanova 16
1225 Lukovica

Kontakt:
info@chelseafc.si

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov