Peter Osgood

peter-osgood

Peter Osgood (1947 - 2006 ); Anglež
Kariera v klubu: 1964-1974, 1978-1979
Pozicija: napadalec
Tekme/goli: 367/150

Peter Osgood je bil največja zvezda zvezdniške ekipe iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Že kot mladinec je prišel v Chelsea, kjer je odigral številne vrhunske tekme. Že na krstnem nastopu, ko mu jen bilo vsega 17 let je zabil dvakrat in zasenči vse tedanje nogometne dogodke na otoku. Takoj za tem se je uveljavil v prvi ekipi, dokler ni prišlo do poškodbe. 

Zaradi slednje je izgubil skoraj leto igranja. Ko se je vrnil je postal še boljši. Poleg izjemnega tehničnega znanja in hitrosti je imel po poškodbi veliko mero samozavesti in mentalne stabilnosti. Bil je sposoben zadeti, po dolgi podaji, samo z rahlim dotikom nog ali glave. Imel je izvrsten čut za gole. 

Več kot dekado je bil nepogrešljiv v Chelseaju. Leta 1970 je zadel prav v vsakem krogu FA pokala vključno s ponovljeno tekmo finala! Še danes tega ni dosegel nihče. Prav tako je zadel v finalih v naslednjih dveh letih.
Na žalost se je »Ossie« sporekel s tedanjo upravo kluba in tako je bil 1974 prodan v Southhampton kljub nasprotovanju navijačev. Čeprav se je vrnil na Stamford Bride še v sezoni 1978/79, ni več prikazal takšnih iger kot so jih bili navijači vajeni. Klub je istega leta padel v drugo ligo. 

Tragično je leta 2006 doživel srčni napad in umrl pri devetinpetdesetih letih. Pepel njegovega telesa so posuli na točko, ki označuje enajstmetrovko pred tribuno Sheed End. Ceremonije se je udeležilo več tisoč ljudi. Tako je na tekmi Chelsea: Aston Villa , leta 2007, kot prvi iz te točke zadel Andriy Shevchenko. 

Od leta 2010 stoji njegov kip pred zahodno tribuno Stamford Bridga.

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov