Ruud Gullit

ruud-gullit

Ruud Gullit (1962 - ); Nizozemec
Kariera v klubu: 1995-1998 (kot trener 1996-1998)
Pozicija: napadalec, vezist
Tekme/goli: 64/7

 

Ruud je zaslužen za popolnoma prenovitev kluba v poznih devetdesetih. V letu 1995 je prišel iz Milana, kar je tedaj pomenilo, da se Chelsea vztrajno razvija v enega največjih klubov na otoku. Ruud je bil zvezda tako na igrišči, kot izven njega. 

Že v prvi sezoni je praktično igral po celem igrišču različne vloge, od branilca do napadalca. Bil je vodja na igrišču. Takšnega kova igralca Chelsea še ni imel. Mnogi so menili, da je to trenutno najboljši tuji nogometaš, ki je kdaj stopal po zelenicah Stamford Bridga. Čeprav se klub ni močno povzpenjal po lestvici je bil ljubljenec množice. Ekipa se leta 1996 ni prebila do finala FA pokala, čeprav so dobro igrali. Navijači so vzrok videli v tedanjemu trenerju George Grahamu in tako množično pozivali upravo kluba naj postavi na mesto trenerja kar Gullita. 

To se je res zgodilo. Tako je postal igralec in trener obenem. Čeprav je bolj poredko igral, saj mu je to preprečevala poškodba, je dobro vodil varovance ob igrišču. Leta 1997 je ekipo popeljal do zmage v FA pokalu in je s tem postal prvi tuji, temnopolti trener, ki je osvojil FA pokal. Po 26 letih suše je klub osvojil lovoriko. Pri tem mu je delo zelo olajševal Gianfranco Zola.
Tekom naslednjih let je Ruud poskrbel za prihod odličnih nogometašev na Stamford Bridge. Vendar pa se je na začetku sezone v letu 1998 sporekel z upravo zaradi nekaterih pogodb nogometašev in tako je zapustil klub in žezlo predal Vialliju. Navijači so bili osupli. Ampak ista sezona je bila za klub zelo uspešna. 

Ruud je začasno vpeljal t.i.»sexy football« na Stamford Bridge, česar prej ni bilo. Navijačem je ta igra zelo ugajala, čeprav je niso bili vajeni. Še danes je Ruud zelo spoštovana oseba med navijači Chelseaja.

Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo ta spletna stran uporablja piškotke. Več informacij: Pravila o zasebnosti.

Sprejemam piškotke na tej strani

Direktiva EU o uporabi piškotkov