Liam Rosenior

o igralcih in trenerskem štabu
Post Reply

Koliko časa bo po vašem mnenju Rosenior zdržal na klopi Chelseaja?

Odpuščen bo pred koncem sezone
1
8%
Do konca letošnje sezone
2
17%
Letošnjo + še eno sezono
8
67%
Letošnjo + še dve sezoni
0
No votes
Več kot zgoraj našteto
1
8%

Total votes: 12

sigismund
admin
Has thanked: 176 times
Been thanked: 327 times

Liam Rosenior

Post by sigismund »

Veliko že napisanega v drugih temah. Dobrodošel in srečno.

Prosim glasujte v anketi. Glasoval sem za letos + še eno sezono (to seveda ne izključuje možnosti, da ga sredi naslednje sezone odpustijo, tako kot letos Maresco). Letos ga ne bodo gnjavili, oziroma če ga bo to tak hud fail...rezultati do konca sezone bi morali biti res ogabni.

Naslednja sezona pa hja, glede na to kar smatram da ga čaka mislim da bo preveč zanj. Seveda nimam o majstru pojma in tako kot najbrž vsi srčno upam da me demantira in potrga na vseh frontah. Rezultati ankete ne bodo povedali kaj dosti, just for fun, da vidimo kako dobre rezultate fani pričakujejo, glede na to da je za večino čisto nepoznan trener in ga niti še nismo uspeli spoznat.

Bi vas pa povabil h komentiranju, zanima me kaj bi najrajši videli da Liam spremeni v primerjavi z Maresco?

Men ful stvari odpade ker smo slišali veliko v zadnjih dneh o tem kako zvezane roke imajo trenerji pri nas...pa vseeno, tudi z "določeno" postavo se da igrat bolj zanimivo in napadalno, kar baje on tudi prakticira.

Tega se veselim, tudi če ne bojo rezultati ravno najboljši (jih niti ne pričakujem) da bi ble vsaj tekme zanimive in gledljive, brez neumornega sterilnega podajanja vstran in nazaj.

Tudi niko je že nekaj govoril da bo spisal en daljši post o Roseniorju ko bo Here we go, tako da zdaj je pravi čas za zanimivo branje. :)

Aja, je dobil pa 6.5 letno pogodbo, kar se mi zdi pa bizarno.
glosos
Has thanked: 236 times
Been thanked: 75 times

Re: Liam Rosenior

Post by glosos »

To s pogodbo je res hecno
n1i9k9o6
Has thanked: 132 times
Been thanked: 160 times

Post by n1i9k9o6 »

Kot prvo bom kopiral sigismundov drugi stavek, dobrodošel in srečno.

Čeprav sem bil nenaklonjen menjavi, bom Roseniorja podprl, kot bi vsakega novega trenerja.
Ker me je firbec matral in sem Roseniorja poznal manj oz. zelo slabo, v primerjavi z Maresco, sem si probal v preteklih dneh pogledat čim več informacij o njem. Ne želim tu izpast neki pameten al karkoli, ne bom se delal, da ga zdej poznam v nulo, bi pa vseeno rad delil svoje mnenje.

Kar se taktike tiče: V osnovi podoben Maresci, z nekaj ključnimi razlikami. Je trener, ki želi igrat na posest in kontrolirat tekmo.
Glavna razlika v primerjavi z Maresco pa se mi zdi, da imajo igralci več pozicijske svobode znotraj določene formacije, več je rotacij in predvsem več napadanja prostora, tako wingerjev in špice kot tudi teh box to box vezistov. V tem primeru pričakujem v fazi napada manj rigidnosti v primerjavi z Maresco. To ne pomeni, da ne bomo imeli neke jasno vidne strukture na igrišču, še vedno je to pomembna osnova, gre pa načeloma pričakovat manj pimplanja žoge nazaj in vstran in več neke direktnosti. V zaključkih napada se mi zdi, da bomo imeli tudi več predložkov s strani, Rosenior ne zavrača igre s t.i. overlapping fullbackom, kot je to delal Maresca v veliki večini. Kako hitro bo te principe uspel vpeljat na sredi sezone je pa spet druga stvar, take stvari včasih zahtevajo svoj čas, ki pa ga mi nimamo.
No precej zanimiv pa je njegov princip v izgradnji napada. Če se vam je zdel Maresca obseden z igro od vratarja...oh boy, you ain't seen nothing yet. Vem, da se bo marsikomu ob tej igri z vratarjem obračal želodec, ampak tako je. Za osnovno idejo si poglejte sezonski heat map Pendersa, kratko iskanje po instagramu, X-u, ali YT, bo pa tudi hitro dalo vedet o čem govorim.
Vratar je od štarta vedno vključen v igro, običajno kot centralni štoper, pogosto pa se tudi višje iz svojega kazenskega prostora postavi na mesto štoperja, le da je to pogosto kot LCB. Ideja je podobna kot pri de Zerbiju, navlečt pritisk na žogo in potem izkoristiti prostor s hitrimi in kratkimi podajami ali dolgo podajo za zadnjo linijo v prostor. No, vse to pišem na predpostavki, da Rosenior od tega ne bo odstopal. Tukaj imam pomislek ali dva. Prvič, agresivnost pritiska je v francoski ligi nižja kot v angleški, torej bi igrali kar riskantno. Že Strasbourgu se je dogajalo to, da so žogo izgubljali in so nasprotniki streljal na prazen gol, v Angliji bi nas to znalo še bolj kaznovat. Drugič, nevem, če je to glede na naš kader nujno najboljša ideja, predvsem dokler smo brez Colwilla. Sej Sanchez se je letos popravil, ampak se mi zdi, da tudi za to, ker igra manj rizično kot lani. Bomo videli, v primeru, da bo Rosenior vztrajal s tako igro, pričakujem spet ogromno pizdenja čez Sancheza in tudi kakšno napako, ki bo vodila do gola.

V fazi obrambe, sta si v osnovi Maresca in Rosenior podobna, mogoče je Rosenior v tem svojem man to man pressu še bolj agresiven. Ima pa po drugi strani tudi plan B, občasno se je Strasbourg tudi postavil v kompaktno srednjo ali srednje nizko cono in se branil consko in ne s pritiskom na igralcih. Vsekakor dobrodošlo, da bomo znali kdaj stopiti tudi korak nazaj in na ta način kontrolirat tekmo.
V tranzicijah se mi zdi, da je predvsem v proti pritisku Rosenior še bolj zahteven in pričakuje od svojih igralcev veliko teka in hitro reakcijo. V protinapadih neke hude razlike nisem opazil.

Glede same formacije, težko ugibat, Rosenior je izredno prilagodlji kar se formacij tiče. Čeprav je zadnje čase v Strasbourgu igral večinoma 3-4-3, je v pretekosti tam igral tudi 4-2-3-1, isto v Hullu Cityju, kjer je igral tudi 4-4-2 ter 4-3-3. Itak pa se vse spremeni v sami tekmi, tu je pogosto v posesti najprej formacija 4-2-2-2 (ali 4-2-4, če hočete) nato pa 3-2-2-3 ali 3-1-3-3. V glavnem, fleksibilnost in znotraj strukture velko rotacij, kar bi glede na profilsko pestrost našega kadra (če zamižimo na eno oko pri kvaliteti) znalo kar ustrezat.

Glede igranja igralcev na svojih pozicijah, si lahko ponovno preberete tisto frazo iz odstavka o igri z vratarjem. Barco je pod njim iz LBja postal vezist, Moreira (ja, tist, ki je bil pri nas) iz RW postal LB oz. LWB. Najbrž še kak primer, za ta dva sem 100%. Ne pravim, da bo to nujno delal tudi pri nas, ne bi se pa čudil. Je tak, da če začuti, da igralec z določenim skill setom lahko nekaj doprinese na neki drugi poziciji, se ga ne boji dat tja igrat, ne glede na njegov naravni položaj. Če bi moral ugibat, bi rekel, da bo James (ob poškodbi Lavie in Essuga) redna stranka v vezi, ne bi me presenetila Neto ali Estevao na wing back poziciji, pa tudi Palmer kot eden od napadalcev v formaciji 4-2-4. Bomo videli :)

Kar se tiče Roseniorja nasplošno: Deluje kot zelo inteligenten tip, če pogledate kak njegov intervju, podcast ali karkoli (bil je tudi pundit na skysportu) se vidi, da ma nekaj v glavi, poleg tega ga hvalijo kot zelo odprtega in likeable človeka, baje naveže res dober stik z igralci in staffom, kar je v današnjem nogometu zelo pomembno.
Izpostavil bi en plus, ki ga nima noben drug trener. To je, da razume in pozna delovanje znotraj kluba, pozna strukture in ve kako stvari tečejo. Vsaj v teoriji nam to močno omejuje možnosti konflikta na relaciji uprava-trener, kot smo to videli pri Tuchlu, Pochu in Maresci.

Glede izkušenj: Ne bi se spet loteval debate o tem, kakšni so bili včasih naši trenerji in kakšni so sedaj, to smo že obdelal. Ima pa Rosenior konkretno več izkušenj kot Maresca in Lampard, ko sta k nam sedla na klop. Hull City je pobral med sezono tik na cono izpada, jih dvignil do sredine lestvice, v naslednji sezoni pa za las zgrešil play off in bil zato odpuščen. Hull je nato v sezoni za tem obstal v ligi zgolj zahvaljujoč manj slabi gol razliki do Luton Towna. V Strasbourgu je letos igral tudi v konferenčni ligi in v ligaškem delu bil na 1. mestu.
Seveda to ne nujno pomeni, da mu bo šlo pri nas dobro, ni pa zdej to kr en tip, ki je včeraj dobil licenco. Drži pa, da je v igralski karieri naredil konkretno manj, kot zgoraj dva omenjena in se imel manj možnosti učit od top trenerjev.

Največji pomislek imam pri temu, kako se bo navadil na ta preskok iz razvojnega kluba v klub, ki je pod rezultatskim pritiskom. V enem od podcastov je dejal, da v Strasbourgu tudi če je naprimer izgubil dve tekmi zapored, ni bil pod pritiskom, ker so vsi vedeli kaj delajo, da imajo mlado ekipo, se učijo, itd... to pri nas odpade, jebiga. Že tako je situacija taka kot je, dva poraza zapored in boš hitro nepriljubljen. Prav tako bo sigurno pod pritiskom uvrstitve v CL, v top 5 moremo prit, težko si privoščimo samo ligo Evropa ali konferečno ligo.
Ugibam, da bo to tudi merilo, ali ostane v naslednji sezoni ali ne. Upam, da nam znese, zato bom glasoval isto kot sigismund.

Bomo videli kaj nas čaka, Rosenior ima po mojem mnenju kar zahtevno nalogo istočasno pa res lepo priliko, da pokaže iz kakšnega testa je.
Trivinho
Has thanked: 215 times
Been thanked: 45 times

Post by Trivinho »

n1i9k9o6 zelo lep post, in si me kot da preprical v neko pozitivno in obetavno novo ero..
Js sicer osebno ga nisem spremljal kot vas vecina in nebom nic komenteral glede dela dokler nebo imel pri nam za sabo vsaj 10 tekm da vidimo v kaksno smer pelje njegova filozofija.
Js sam upam da bo res imel neko hrbtenico in da vsaj zvlece maximum od usazga igralca ki ga ima na voljo...
Naj se izkaze in da bo uspesen kot Di Mateo ko je prevzel ekipo v raspadu in potem osvojil ligo prvakov..
Upam da ima tudi podporo igralcev in vodstva, da mu bo lazje delati...vso sreco
glosos

Post by glosos »

Trivinho wrote: 07 Jan 2026, 19:02 n1i9k9o6 zelo lep post, in si me kot da preprical v neko pozitivno in obetavno novo ero..
Jaz sem spet zmeden.
Povedal ti je, da dve stvari, ki si jih skoz kurcal pri Maresci (gradnja igre od vratarja in menjavanje pozicij igralcem), počne še veliko bolj pogosto kot Enzo, in rezultat je, da te je prepričal v neko pozitivno in obetavno novo ero ...
Wow, please make it make sense.
demiensatlier
Has thanked: 138 times
Been thanked: 92 times

Post by demiensatlier »

Mislim da je bil sarkazem.
glosos

Post by glosos »

Če je bil, sem ga gladko spregledal :)
Trivinho

Post by Trivinho »

glosos wrote: 07 Jan 2026, 19:42 Jaz sem spet zmeden.
Povedal ti je, da dve stvari, ki si jih skoz kurcal pri Maresci (gradnja igre od vratarja in menjavanje pozicij igralcem), počne še veliko bolj pogosto kot Enzo, in rezultat je, da te je prepričal v neko pozitivno in obetavno novo ero ...
Wow, please make it make sense.
Ja tako lepo je opisal Roseniora in njegove sisteme igranja DA ME JE SKORAJ PREPRICAL, nevem a je to sarkazem ampak eno je verjeti na besedi drugo so dejanja, tko da js sm na dejanjih kar mi dokaze potem verjamem.
Ker tudi Blue co ma projekte ampak z dejanji so dalec od uspehov..
sigismund
admin
Has thanked: 176 times
Been thanked: 327 times

Post by sigismund »

Pa sm že hotu rečt da Trivinho ni kovan za sarkazem ampak nism hotu bit nesramen, no res ni bil. :D

Rosenior itak nima veze, on je ena brezvezna lutka tukej ki bo načeloma vodil treninge in stal ob igrišču, če mu kej rata potem super, drugače bo pa grešni kozel. Jaz ga bom ocenjeval izolirano, trenersko, pač sam game management, v širši sliki ga pa sploh ne jemljem kot pomemben člen ampak kot BlueCo-jev nastavek.
Trivinho

Post by Trivinho »

Js isto pravim ce mu rata tok super ce ne pa gremo od zacetka..nov trener novo upanje...
Ga pa nebom ocenjeval dokler ne pokaze kaj zna...
Ampak un post je res lepo napisan kokr politiki k pred volitvami lepo vse govorijo in pisejo...
Pa ne da se norcujem iz posta ampak je res odlicno napisan...
Evo zdej pa bomo vidl kaj nas caka...
n1i9k9o6
Has thanked: 132 times
Been thanked: 160 times

Post by n1i9k9o6 »

Hahaha hvala Trivinho, zdej si mi dal zagon da grem v politiko. Nakladat znam, delat ne rabiš veliko, dnarja pa kolkr hočeš :)
Me veseli, da ti je bil post lepo napisan, bi pa samo rad dodal, da ni bil moj namen Roseniorja zdej neki "prodajat" oz. ga predstavljat kot odrešenika in da bo zdej kr naenkrat vse super. Kdor je post prebral podrobno je opazil tudi kar nekaj pomislekov. Želel sem samo okvirno predstavit kaj lahko pričakujemo iz tega kar sem uspel v par dnevih razbrat in poiskat informacij. Kaj od zgoraj napisanega se bo dejansko preneslo v prakso in kako bo vse skupaj zgledlo bo pa itak čas pokazal.
Profesor
Has thanked: 6 times
Been thanked: 16 times

Post by Profesor »

V kolikor sem prebral in poslušal na podcastih se lahko poslovimo od velikih trenerskih imen, dokler bo ta uprava v klubu. Oni nočejo nekoga, da jim bo solil pamet, ker naj bi sami vedeli o fuzbalu vse. To je bil tudi eden od razlogov zakaj je Maresca odšel. V Liamu vidijo človeka, ki naj bi igralce spravil na višji nivo, da jih lahko prodajo naprej. Ne rečem, v Hullu in Derbyu ni tako slabo delal in to v turbolentnih okoliščinah. Ampak Hull in Derby nista Chelsea.
Nič nimam proti Liamu, čeprav je navijač ManU, ampak tip mi ne deluje karizmatično. Kot nekakšen otrok, ki se je specializiral za taktiko. Kako bo pa hendlal slačilnico je pa beyond me.
P. S. je prvi temnopolti trener v zgodovini kluba. In Angleži ga opevajo na mrtvo, ker je pač Anglež in da ga čaka svetla prihodnost.
Jst zanj do prejšnjega tedna še nisem slišal. Očitno pa se je sprijaznil s tem, da mu bodo drugi solili pamet. Točno ve, kam je prišel, da ne bo potem čez 2 meseca jamral:).
Boehly, Eghbali, Winstanley in ostali mi zgledajo, da so požrli celo nogometno pamet v 3 letih. Pa še skregani so med sabo. Boehly in Eghbali že mesece ne komunicirata.
It`s not just supporting, it`s obsession...
Post Reply