Bork je enkrat omenil, da dela oziroma je delal na področju povezanem s financami v športu, kar pojasni njegovo zanimanje za tovrstne teme. Tudi Glosos in ndm očitno gledajo na klub skozi nekoliko bolj analitično oziroma poslovno prizmo, kar je čist OK, nič ni narobe s takšnim pogledom – prav je, da imamo na forumu raznolika mnenja in pristope.
Vseeno pa se mi zdi zanimivo – in morda nekoliko nenavadno – kako pogosto se razprava na forumu začne vrteti okrog delovanja uprave in finančnega stanja kluba. Oziroma ping pong-anje med eno in drugo stranjo. Iskreno, večina nas navijačev nima ne vpogleda ne strokovnega znanja da bi lahko resno ocenjevali notranje finančne mehanizme kluba. Kar poznamo so večinoma le površinski podatki, mnenja iz medijev in splošni vtisi. Mene osebno recimo samo bega kako se za preverjenega igralce ne stegnemo dodatnih 5 milijonov, znotraj enega tedna pa potem zapravimo 110 za druga dva.
Na koncu dneva je za večino navijačev najpomembnejše, da klub deluje stabilno, da se znajo prepoznati in pripeljati pravi igralci, ter da nas klub razveseljuje s predstavami in seveda z uspehi na igrišču. Malo verjetno je, da je kdo začel navijati za Chelsea ker je bil "finančno najbolj urejen" ali ker je dobro prodajal igralce. Če bi bil to ključni kriterij bi danes imeli forum benficafc.si ali ajaxfc.si.
Če gledamo izključno skozi prizmo "zdravja kluba" – torej financ, dolgoročne stabilnosti in že doseženih športnih uspehov, kot je to izpostavil glosos – smo vsekakor na pravi poti. Ne glede na sezonska nihanja drugih ekip, denimo Cityja, smo ob zaključku sezone osvojili 4. mesto in dodali še evropsko lovoriko, kar ni majhen dosežek. Vse skupaj nakazuje, da se projekt kluba razvija v pravo smer.
A vseeno se zdi, da smo trenutno v nekakšni "sivi coni" – med stabilnostjo in ambicijo. Nakupi v zadnjem času sicer ne dajejo občutka da nas bodo zagotovo dvignili še stopničko višje, še posebej če pogledamo, kako konkretno se krepijo neposredni konkurenti. A tudi to je nekaj, kar bomo lahko realno ocenili šele z razpletom nove sezone.
Zdi se mi, da bomo čez leto dni spet imeli zelo podobno debato – če bo napredek, bomo zadovoljni vsi, če pa bo rezultat slabši, bodo zadovoljni predvsem tisti, ki bolj cenijo dolgoročno vizijo in stabilnost. In prav v tem je lahko določena nevarnost: marsikateri velik klub se je v tej "confort zoni" dolgoročnega projekta nekoliko ujel (Arsenal, United) in potem težko naredil preskok iz "skoraj tam" v dejansko vrhunsko konkurenčnost.
Na drugi strani imamo klube, kot sta City in PSG, ki že nekaj let brezkompromisno posegajo po preverjenih rešitvah in vlagajo z jasnim ciljem – uspehom tukaj in zdaj. Rezultati jim trenutno dajejo prav.
Mislim pa, da je ključ v tem, da najdemo pravo ravnotežje med dolgoročno stabilnostjo in pogumom za odločilne korake naprej. Ravnotežje, ki klubu omogoči obstoj na vrhu in ne le potovanje proti njemu.
Navijaštvo je čustvena stvar. Veseli me, da imamo različna stališča – še bolje pa je, če se lahko o njih pogovarjamo spoštljivo in z razumevanjem, da vsi izhajamo iz ljubezni do kluba, le vsak po svoje.
Ste pa po mojem vprašanju o novem GK in novem CB resnično skrenili s teme.