Že zadnjič sem nekaj pisal da bi na dolgo rad malo predebatiral tako rado (tudi cinično) imenovani »projekt«, kje stoji po dobrih 3 letih in pol, en pregled dogajanja, trgovanja, drame, uspehov, itd. Se opravičujem v naprej ker bo post verjetno kar zelo dolg (pomoje celo rekorden) in nepovezan, verjetno bom skakal sem ter tja iz teme na temo, predvsem zato ker bom probal pisati iz glave kar se spomnim in kar bi rad povedal, definitivno pa se mi ne bo dalo iti gledat in popravljat za nazaj ali urejat.
Toliko je vsega da niti ne vem kje začeti. Pa bom mogoče začel s trenutno najbolj perečo temo, sack (oziroma mutually agreed departure) Maresce. Težko bom povedal kaj novega kar še ni bilo rečenega ali zapisanega. Nad potezo sem bil najmanj presenečen, če ne kar šokiran. Vse se je zgodilo (navzven, za javnost) zelo hitro, med jamranjem po tekmi z Evertonom do 1. januarja je minilo približno 14 dni. Odzivi so mešani, od nekaterih ki skačejo od veselja do drugih ki bodo šli protestirat pred SB. Jaz sem nekje vmes. Ali sem želel da Maresco odpustijo? Ne, sigurno ne takoj, mogoče po koncu sezone, odvisno od rezultatov. Sem super žalosten ker so ga odpustili? Niti ne no, iskreno sem se večino tekem strašno dolgočasil in nabijal ure s scrollanjem instagram reelov. Tako dolgočasen fuzbal kot smo ga znali igrati pod Maresco ne pomnim, nazadnje bi rekel da me je tako zelo dolgočasil Sarriball. Po drugi strani pa je naravnost histerično da smo pod Maresco odigrali nekaj (mišljeno celih 90 minut, ne posameznih polčasov) najboljših tekem kar jih pomnim pod novim vodstvom. In ravno to sem Maresci osebno najbolj »zameril«, ali smo bili vrhunski in top of the world (kar smo ironično poleti dejansko bili) ali pa smo igrali tak obupen, pragmatičen in negledlijv fuzbal da mi je bilo po koncu tekme večkrat žal da sem si prilagodil urnik in si našel čas za ogled tekme. Ni se mi zdel slab trener, sploh ne, dokazal je da lahko in da znamo. Ampak ali je škripalo pri pripravi na tekmo, ali je škripalo pri zadrževanju vodstva, nekaj je ves čas šlo narobe. En čas lahko kriviš neizkušenost, potem nekaj časa iščeš razumne razlage, včasih je pa pač treba reči bobu bob in pokazati s prstom nanj. Menjave so bile večkrat vprašljive, čeprav se v to temo ne bom preveč spuščal, predvsem iz razloga da prihaja na plan vedno več novic da so mu nadrejeni direktno diktirali kdo in kdaj naj bi bil rotiran.
Pochettino’s successor will have to accept the authority of the board and sporting directors, with a control that could even stretch into elements of on-pitch coaching. (@NickPurewal @EveningStandard) #CFC
Tole recimo je bilo objavljeno na X-u 22.5.2024. Očitno je še hudičevo držalo in tudi Poch je namignil nekaj v tej smeri. Mislim da to pišem že desetič ampak res se spomnite kako se je pod njim Chelsea naenkrat spremenil in na videz čez noč smo začeli igrati drugače in nabirati rezultate ob izteku sezone, kot da bi premaknil eno stikalo. Takrat smo rekli e, to, bravo, končno je dojel in nas kupil, dajmo mu čas! Naslednji dan je bil že bivši…seveda smo bili sprva krivi navijači ker je online 3/4 leta poslušal kritiko čez njegovo delo, na koncu bi ga pa radi nestabilni navijači zadržali. Well, yeah..? Thats the point! Anketa na našem forumu je na današnji dan; 4 za menjavo in 11 za to da ostane. Ob koncu sezone (kljub vmesni kritiki) je bil večinski konsenz da bi radi da ostane. Upravi ni bilo kaj dosti mar, ni bil priden poslušen mož, zato je moral oditi. Potter pred njim je bil pa upravi silno všeč, ampak rezultati so bili tako obupni da so ga z res, res težkim srcem odpustili. Maresca jim je po drugi strani prinesel titule, z ekipo ki so mu jo dali dejansko dosegal OK rezultate. Gledano na to koliko »malo« izkušenj je imel kot trener in glede na pomankljivosti v ekipi je dosegel LP, zmagal konferenčno ligo, CWC je bil še celo nenadejan presežek bi rekel. Maresca tudi kot »človek« ni šel ljudem na jetra, v smislu pri Potterju je šla prenekateremu navijaču njegova good buy persona zelo v nos, tak človek ne sodi na klop Chelseaja. Maresca je bil likable guy, vsaj občitek je bil tak. Pri vsem cirkusu ki se dogaja in pri mikromanedžirjanju ki očitno velja v klubu mu rečem samo kapo dol in srečno v nadaljnji karieri.
Pa njegov naslednik? Meni je absolutno popolnoma vseeno koga si nastavijo da jim bo kimal, vrhunskih trenerjev itak naš tako zvani projekt ne zanima, kar sta nakazala že Naglesmann in Enrique. Oba sta prišla na 1 PowerPoint razgovor in rekla ne hvala, madona še v naši zaplankani Sloveniji firme delajo po več krogov razgovorov za dost bolj mizerne in slabo plačane službe kot to, pol veš kok je ura. Že imena s katerimi se nas povezuje so bizarna, Liam Rosenior, resno? Hull ga je izbacil ker je bil 7., sedaj je 7. v francoskem prvenstvu, njegov CV je še za obilico izkušenj in titul bolj skop kot je bil Marescin pred prihodom k nam. Samo nakazuje da uprava nima absolutno nobene ambicije po kakršnihkoli lovorikah, pure profit is the way to go. A resno mislite da bo Liam Rosenior s tato mato Eghbalijem konkuriral resnim klubom kot so Liverpool, Arsenal, City? Ker nekaj spranih buč vidim online ki verjamejo da z novim trenerjem bomo pa naenkrat vrhunska ekipa, model resno pejdi dol z interneta in si pejd poslikat možgane, se zna zgodit da najdejo praznino v betici. Liam Rosenior bo 1:1 tekmoval s Pepom 38 krogov PL? Liam Rosenior bo tekmoval z Arteto ki dejansko sedi in prisostvuje pomembnim sestankom v klubu, dejansko pove kaj hoče in to kupijo, ki ima leta izkušenj za sabo? Liam Rosenior bo šel na Anfield potrdit naslov prvaka? Gimme a break, Liam Rosenior je pač enostavno najbolj simple rešitev ker je že na plačilki BlueCo-ja in ga samo potegnejo iz Strasbourga sem, easy. Kako mu bo šlo? Who cares, kimal bo in igral s tistimi ki jih uprava želi (očitno), dokler se tudi on ne naveliča. Itak da ne bomo vseh tekem kar izgubili, to ni za pričakovat, ampak s takimi trenerskimi imeni ne bomo resen klub in res, res se bojim da bomo v tem začaranem krogu 15-20 let. Zakaj? Poglejte United, poglejte Arsenal, poglejte Liverpool. Vsi so imeli obdobja obupnega trgovanja in mizerije v podobnem časovnem okviru kot sem ga omenil, United se kar ne pobere in ne pobere. Pa so bili vsi trije klubi mnogo, mnogo večje institucije na svojem peak-u kot smo mi bili kadarkoli, pa so zabredli v to muko. S tem da so oni ves čas imeli front of shirt sponzorja, mi smo brez že ves čas, sramota.
Bil sem optimističen po CWC, bil sem super nahypan (in še marsikdo drug), češ lej mamo ekipo, vemo kako moramo igrati, Maresca se je nauči, dejmo na tem gradit. Dobili smo pa kaj? Reality assfisting, to smo dobili. Rabimo okrepitve, mi pa povprečne igralce menjamo s še bolj povprečnimi. Poslušamo puhlice kako je Maresca PERFEKTEN kandidat za Chelsea službo, vse tabele in računice in AI analize kažejo na to da je popoln za nas. Očitno niso vnesli faktorja da se človek pusti le toliko jebat kolikor mu je meja…se nam je poškodoval Colwill, ful slabo. Sreča v nesreči je bila da se sezona še ni dobro začela in je bilo časa za spremembe še več kot dovolj, Maresca je izpostavil da rabimo novega branilca. Naslednjo novinarsko konferenco pa reče »ne rabimo novega branilca«. Ali je mogoče rekel »ne kupujemo novega branilca«? Kakorkoli že, skregano s tem kar je rekel nekaj dni prej in s tem da je pač nakup novega branilca bil A MUST, brez dvoma. In kakšno norost naredi naš klub? Gremo in kupimo dva wingerja za neumen keš, kot da z njimi lahko pokrpamo manjko v obrambi. Že takrat so nam svetili vsi alarmi, bottlali smo dejansko priložnost da gradimo naprej. Prov malo me je sram kako slabo branimo titulo »svetovni klubski prvaki«, ker obnašamo se na momente slabše kot kak klub ki je pravkar prišel iz Championshipa, se skeširali nerealen keš, igra pa obupen negledlijv fuzbal z rezultati za sredino lestvice. Toliko kvalitete vseeno imamo da nismo pri dnu. Že sami podpisi igralcev so mediocre, OK zanimivi so Palmer, Estevao, Caicedo, Cucurella, ja OK super nakupi, ampak za te 4 nakupe imaš potem 5x toliko nakupov raznih Datro Fofan, Esugov, Washingotnov, Gittensov, list goes on and on. Že njihov prihod v klub in zamenjava vseh od kosilcev trave ki so to delali desetletja do čistilk in seveda zdravstvenega osebja za Hollywoodske zvezdnike mi ni bila všeč, ampak ko se take stvari izpostavi smo feni itak enodimenzionalni, niso oni milijarderji ker so idioti, že vedo kaj delajo. Ja, drži pa tudi pregovor da štafetne palice pri predaji ne izpustiš. Mi smo naredili pa točno to, kar je bilo pred tem je treba vse zradirati, clean slate, napaka day 1. Vse kar je bilo Chelsea smo spucali kot zadnje smeti in del duha ki se ga je gradilo desetletja je čez noč izginilo. Roman tega ni storil. Mi smo še tisto gospo ki je skrbela za karte ali neki podobnega od prvega dne zaposlitve do zadnjega dne predčasno poslali v penzijo, fuck me res.
No, pa gremo še na nakupe. Prodamo Maduekeja, okej pa recimo da nekako še znam upravičit njegovo prodajo, ampak valda ker smo resen klub bomo šli po nekoga boljšega fuzbalerja overall ane, mogoče Eze? Ali pa, dejmo rajši zapravit dvojno količino keša in pripeljat Gittensa ki je komajda kaj brcal v obupno mediocre Borusiji (55 minut / tekmo) in pa v obupno nekvalitetnem Unitedu povprečnega Garnacha. OK oba bosta pobrcala kakšno sezono, nato ju prodamo in smo vsaj na nuli, mogoče nekaj malega profita bo ker so to vseeno mladi fantje. Se pa bojim da Chelsea na tržnici nima več take moči kot jo je imel še pod Romanom. Že tam nismo znali drago prodajati, zdaj je še kvečjem slabše, Trivinho pravi diskontne cene. To vodstvo je prešlo iz tega da smo zaupali vrhunskemu Silvi na to da dejmo se iti malo Jeroma Hata. Rabimo CB, pejmo po Buonanoteja, pač kdo je tu nor? Sanchez je letos dober, ampak na začetku sezone smo rabili novega GK, Donnaruma je bil na voljo, bili smo CWC prvaki, smo v Londonu, Abramovič ga podpiše iz torka na sredo easy. Mi smo bili preveč škrti da bi se stegnili za smešno nizkih 25 MIO (al koliko je že blo, celo manj?) za Maignana, ker bo letos poleti MOGOČE, MOGOČE, MOGOČE lahko prišel zastonj. In dejmo se pecat s Xavijem Simmonsom 3 mesce da lahko na koncu rečemo naah, je že OK, ne rabimo. Imamo Gallagherja ki se bori, teče, fani ga imajo radi, nah off you go, bomo mi pripeljali KDH. Pač what? Chalobah zgodba je bila tudi že večkrat prežvečena, neumnost prve klase. Jst se izognem Chelseaju v 100 km radiju v tem trenutku, ker smo neresen klub, cirkus. Jaz kluba ne prepoznam, boli me in pišem take poste ker je spremljanje Chelseaja ena mojih najljubših stvari ki jih počnem v prostem času in malo po malo se detacham od kluba, ker mi je ratalo krneki, ker ga vodijo klovni, navadni Janezki vidimo da tako ne bo šlo. Osvojili bomo pokal sem ter tja, mogoče, ampak za kakšno ligo prvakov in Premier League smo potencialno 15-20 let pečeni, videno že pri drugih, mnogo večjih klubih od našega.
Kakorkoli, od vrhunca poleti kjer bi morali graditi na zmagi na CWC smo mi nekaj mesecev kasneje na točki kjer smo, Maresca je out. Daš »projektu« čas in zaupanje, podporo, potem pa sama uprava ki nam prodaja to zgodbo ne stoji za tem. Kako bo kdo od navijačev s kakšno trohico samospoštovanja v sebi potem lahko sledil temu? Še enkrat, tudi Maresca ima svoje maslo na glavi, daleč od tega da bi bil popoln, ampak s tem ko so ga odpustili meni da jasno sporočilo da je ta klub oziroma uprava nesposobna zgraditi kakršnokoli stabilnost ali dolgoročni nogometni uspeh. Noben nogometni trener na svetu ne bo moral uspeti v tem okolju, zato nas pa resni trenerji odpikajo že na daleč. A dejansko mislijo da bodo trenerji v neskončnost tiho in kimali vsemu kar se jim servira? Ne bit naivni. Zato je vsaka debata o naslednjem trenerju popolnoma brezpredmetna, fool me once shame on you, fool me twice shame on me. Nam se pa zgodba ponavlja že v katero? Pa se tistih največjih kimavčekov od športnih direktorjev sploh nisem dotaknil v tem postu, že tako se mi zdi da mi bo crashal forum server ko bom stisnil post. Nimamo niti managerja, nimamo očitno niti coacha, zaenkrat je jasno samo da imajo dokaj proste roke pri izbiri vaj v fitnesu in pri postavitvi stožcev na treningu. Zasledil sem tudi da naj bi bil Maresca v pogovorih z Juventusom in Cityjem, seveda vse v času ko je bil še naš trener, kar bi vrglo kar grdo luč na njega. Ali je res ali ne težko rečem, tega nisem zasledil od nobenega t.i. »zanesljivega vira«, verjamem pa da ni dima brez da ogenj vsaj malo tli.
Imam še marsikaj za povedati, post bi bil sigurno lahko še 5x daljši, pa niti ne vidim smisla, malo me tudi že bolijo prsti hah. Skratka, jst dvigujem roke nad upravo, zaupanja v ta projekt nimam več, preveč je cirkusa in vsega znotraj in okoli kluba. Sack Maresce sploh ni bil na naslovnicah večjih športnih medijev, ampak stranska novica, tista ki jo klikneš pod Nogomet -> Ostalo. Tako nizko smo padli, tako nezanimivi smo. V sredo sploh recimo ni prenosa naše tekme s Fulhamom na Areni Sport (vem da to nima nobene veze s tem, malo pretiravam to make a point, pa vseeno smešno da smo brez prenosa). Obup, vodenje kluba je komično in v trenutno zastavljenih okvirjih ne pelje nikamor. Če dolgo ne bomo nečesa spremenili bomo ostali še brez Palmerjev, Caicedov, Cucurell, Estevavov in podobnih, then what? Že tako ne dobimo resnih imen, ne zato ker jih ne skavtamo in the first place, še naša plačilna struktura in omejitev plač navzgor je hudo ozko grlo, fuzbalerji imajo danes toliko izbire da smo postali sila nezanimivi za prenekaterega nogometaša. In ko smo že pri vodenju, kje sploh je Boehly? Nazadnje sta se nekaj počila z Eghbalijem in od takrat ga ni več sploh na zemljevidu. Če še med unimi gor ne štima, potem je ni podlage da bo klapalo po hierarhiji navzdol…
Skratka ena huda žalost, Chelsea bom še spremljal, forum itak, se pa iskreno ne nadejam ene hude konkurenčnost kluba v bitki za resnejše lovorike. Naš nivo trenutno je evropska ali konferenčna liga in bitka za mesta v zgornji tretjini lestvice (upam), že uvrstitev v Ligo prvakov se nam zdi silen uspeh in pod črto uspešna sezona. Past, v katero se je ujel že prenakteri klub in iz nje težko splezal.